Kultura     | 26.03.2018. 14:03 |

Kroz dramske radionice Ekoteatra najmlađi uče o značaju zaštite okoliša

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Altteatar u saradnji sa Pozorištem mladih Sarajevo i Humanitarnom organizacijom Bezdan-Sprofondo početkom marta započeo je realizaciju dramskih radionica "Ekoteatar" u sklopu programa "Dom malih Talija".

Voditelj radionice glumac Slaven Vidak izjavio je za Fenu da je Ekoteatar nastao iz ideje da svijest o zaštiti okoliša treba razvijati i jačati kod učenika osnovnih škola kako bi im se na vrijeme pomoglo da razviju vrijednosni sistem u skladu sa idejom i ciljevima stvaranja i podržavanja održivog razvoja i zaštite okoliša.

- Promjene počinju u nama i zato je neophodno da krenemo od malih stvari. Živimo u svijetu zagađenja i maćehinski se ponašamo prema planeti koju smo dobili u nasljeđe. Ponašamo se tako kao da smo zaboravili da je trebamo nekom ostaviti u nasljeđe. Ekoteatar je naš način da podignemo glas protiv nemarnog odnosa prema prirodi - rekao je Vidak.

Radionicama Ekoteatra prisustvuje za sada 15 polaznika, a Vidak naglašava da su još u početnoj fazi te se zainteresovani mogu priključiti do kraja ove sedmice.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta istakla je za Fenu značaj radionica koje imaju edukativno-umjetničke, ali i društveno-kulturne ciljeve.

Radionice se održavaju u Pozorištu mladih u Sarajevu, a predviđene su za djecu od prvog  do četvrtog razreda i od petog do devetog razreda osnovne škole.

Rad na radionicama će trajati do 5. juna kada će na Međunarodni dan ekologije javnosti biti prezentirani rezultati u vidu pozorišne predstave u kojoj će igrati polaznici radionica.

Radionice su besplatne.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Večera budala' 7. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Četiri nagrade Festivala 'Lutfest' za predstavu 'Ježeva kućica' Pozorišta mladih Sarajevo

Lutke grand ginjole po prvi put na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom