Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 26.03.2018. 14:15 |

Premijera predstave 'Romeo i Julija' sutra u BNP Zenica

FENA

ZENICA, 26. marta (FENA) - Ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sutra će se predstaviti premijernom izvedbom komada "Romeo i Julija" u režiji Selme Spahić, koja će biti odigrana u okviru Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće".

Radi se o originalnom prijevodu i adaptaciji teksta Williama Shakespearea i podloška Artura Brooka koji je uradila Aida Spahić, a osim autorskog prijevoda parcijalno su korišteni i prijevodi više drugih autora.

Nositelji glavnih uloga su Enes Salković, kao Romeo, te Lidija Kordić, studentica glume na Akademiji scenskih umjetnosti iz Sarajeva kao Julija, a u predstavi sudjeluje još jedanaest glumaca i 24-oro mladih.

- Ovo je naša 722. premijera, ali tek četvrto izvođenje Šekspirovih djela na scenama BNP i to nakon 40 godina, jer je posljednja izvedba djela ovog autora bila 1978. godina sa predstvom 'San ljetne noći', a sada prvi put imamo 'Romea i Juliju'. Radi se o predstavi kojom ponovno oživljavamo klasično dramsko pismo, jer iako je okosnica našeg repertoara domaće djelo, i klasici trebaju da zauzimaju prioritet na repertoaru našeg pozorišta - kazao za Fenu direktor BNP-a Hazim Begagić.       

Predstava "Romeo i Julija" bit će izvedena u okviru obilježavanja 27. marta, Svjetskog dana teatra.

- Ovo mi je prvi profesionalni projekat i zaista imam tremu pred nastup. Predstava je prevedena na današnje vrijeme da bismo lakše uspjeli da govorimo o problemu današnjice i problemima današnje omladine, mladića i djevojaka rođenih nakon ratova i odraslim u konzervativnom društvu. Meni je ovo veliki izazov u karijeri, ali tokom pripremanja predstve imala sam veliku pomoć cijelog ansambla i redateljice na kojoj sam im zahvalna - istaknula je na konferenciji za medije nositeljica glavne uloge Julije, Lidija Kordić.

Zanimljivost je da je posljednja predstva ovog autora igrana prije 40 godina nakon prelaska ansambla Bosanskog narodnog pozorišta u novu zgradu, i nakon tog perioda Shakespeare će ponovno biti na daskama BNP-a u godini jubileja nove pozorišne zgrade.

Umjetnička direktorica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Lajla Kaikčija naglašava da se u predstavi radi o jednom sasvim novom konceptu, koji nije viđen u sličnoj postavci predstave na ovim prostorima.

- Rediteljica je osavremenila prijevod i predstavu, mnogo mladih ljudi je uključeno u nju, jer se ona i bavi mladim ljudima i njihovim životima u današnjem vremenu. Napravila je vrlo modernu, aktuelnu i zanimljivu predstavu, i zbog toga je posebno prilagođena za mladu publiku - kaže o predstavi Lajla Kaikčija.

U predstavi "Romeo i Julija" osim Enesa Salkovića i Lidije Kordić, igraju Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Selma Mehanović, Alban Ukaj, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović i Benjamin Bajramović.

Saradnici redateljice Selme Spahić bili su dramaturg Dario Bevanda, scenografkinja Mirna Ler, kostimografkinja Hatidža Nuhić, muziku je uradio Draško Adžić, dok je saradnik za scenski pokret belgijski umjetnik Thomas Steyaert.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Medeja' nakon više od 40 godina ponovo premijerno na sceni BNP-a Zenica

Dvoje glumaca povrijeđeno nakon što se urušio balkon u pozorištu u Budimpešti

Zenička 'Ravna ploča' otvara Festival bh. drame i autorskog teatra

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'