Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 14:08 |

Oslobođeni bivši premijer USK-a Lipovača i još četvero optuženih

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 26. marta (FENA) - U Kantonalnom sudu u Bihaću oslobođeni su Hamdija Lipovača, Alen Gluhalić, Aida Džambegović, Senka Zolić i Sead Dupanović optužbe za zloupotrebe i pronevjere oko izgradnje sportskog igrališta “Stens”.

Sudsko vijeće je oslobodilo optužene nakon “pomnog analiziranja izvedenih dokaza, među kojima su izjave svjedoka, vještaka, optuženih koji su svjedočili, kao i materijalnih dokaza”.

- Vijeće nije našlo direktnu vezu činjenja ili propuštanja činjenja optuženih u vezi sa onim što im se optužnicom stavlja na teret. Sud nije našao dokaze koji bi upućivali da je postojao dogovor i predumišljaj da se odšteti općina Bihać - kazao je Reuf Kapić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću smatra da su optuženi uvećanjem vrijednosti izvedenih radova na centru “Stens”, na štetu općine Bihać, pribavili korist formi AGRA d.o.o. u ukupnom iznosu od oko pola miliona maraka, kao i da su korištenjem krivotvorenih isprava omogućili toj firmi da dobije kredit od 850.000 maraka.

Nakon izricanja presude, Lipovača je kazao da nakon divljačkog hapšenja i cijele situacije, mogu da kaže da je “ovo treća oslobađajuća presuda pred trećim sudom”.

“Presude padaju a kantonalno Tužilaštvo insistira na daljnjim procesima. Ne mogu drugačije ali ne zaključiti osim da je interes Tužilaštva I njihovih političkih mentora da mane smaknu iz politike”, kazao je Lipovača.

Protiv bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona i načelnika Bihaća, Lipovače, 26. februara je potvrđena još jedna optužnica a postupak se vodi pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu.

Presuda za zloupotrebe pri izgradnji sportskog igrališta “Stens”, nije konačna i na nju postoji mogućnost žalbe, javlja BIRN BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta