Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 15:37 |

PS IPU - Pitanje sigurnih migracija i izbjeglica jedno od najvažnijih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Rasprava na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine (PS) Interparlamentarne unije (IPU) u Ženevi, na kojoj učestvuju predsjedavajući Doma naroda PS Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, predsjedavajući Delegacije PSBiH u IPU Nenad Lalić i članovi Delegacije Predrag Kožul i Salko Sokolović, pokazala je da je pitanje sigurnih migracija i izbjeglica jedno od najvažnijih pitanja za parlamentarce širom svijeta.

Ovo zasjedanje, koje je okupilo više od 740 parlamentaraca iz 137 zemalja svijeta, uključujući i 65 predsjednika parlamenata, posvećeno je raspravi o interesima 6,5 milijardi ljudi, koji su dio globalnih pregovora o novom migracijskom režimu.

U svojim istupima o ovom pitanju, parlamentarci iz zemalja članica IPU dali su značajan doprinos sadržaju dva vezana globalna sporazuma, koja će se u Ujedinjenim nacijama usvojiti do kraja ove godine.

Debata u Ženevi pomogla je da se generira podrška za zaključke prema kojima svaka zemlja treba da ima sveobuhvatnu politiku za pitanja migranata i izbjeglica, kao i da migracije, ukoliko se proaktivne politike efikasno primjene, mogu proizvesti pozitivne rezultate kako za migrante tako i za rezidentno stanovništvo.

Tokom debate na Parlamentarnoj skupštini IPU mogle su se čuti poruke da je potrebno učiniti napore kako bi migranti i izbjeglice uživali ista ljudska prava kao i domicilno stanovništvo zemlje u kojoj borave. S tim u vezi, naglašeno je da izvršne vlasti treba da vrše monitoring nad ovim procesom, s ciljem da se blagovremeno preduzmu mjere kako bi se ova prava očuvala, posebno kad je riječ o poštovanju principa nediskriminacije.

Upozoreno je i na činjenicu da su žene i djeca pod posebnim rizikom od nasilja i diskriminacije, što, kako je rečeno, zahtijeva preduzimanje posebne zaštite i odlučnih mjera na očuvanju njihovih prava.

Tokom zasjedanja PS IPU poručeno je da postojeći međunarodni sporazumi i ugovori, uključujući i one o pravima radnika migranata, treba da se globalno ratificiraju i konstantno i u potpunosti primjenjuju.

U okviru zasjedanja u Ženevi održane su i sjednice tri stalna komiteta Parlamentarne skupštine IPU, sjednica Stalnog komiteta za mir i međunarodnu bezbjednost, sjednica Komiteta žena parlamentarki, kao i drugi događaji koji prate zasjedanje najveće i najstarije međunarodne parlamentarne organizacije u svijetu, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrvatska: 68. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije

Petković i Dervišević na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Delegacija PSBiH u PSVE učestvovala na prvom dijelu redovnog plenarnog zasjedanja PSVE u Strazburu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu