Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 15:41 |

Ivanić: Dodik pokušava da me diskredituje, jer sam mu protivkandidat na izborima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26. marta (FENA) – Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da Strategija vanjske politike, "kako joj i sam naziv kaže, predstavlja načelan dokument i kao takav nije ni zasluživao pažnju koju joj je dao entitetski predsjednik Milorad Dodik".

On zna, kako dodaje, i javnost, da je Dodikova kritika samo pokušaj njegove diskreditacije, jer mu je protivkandidat na izborima.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Dodiku u pismu poručuje da se, za razliku od njega, ne boji argumentovane rasprave i nema namjeru da vodi "ovako prljavu kampanju koju je on počeo”.

Ističe i da Dodiko pismo, povodom Strategije vanjske politike, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH 13. marta, "obiluje teškim kvalifikacijama i uvredama, ali je argumentacija koju je izložio mizerna i ne pruža nikakvu osnovu za ozbiljnu polemiku i suštinsku razmjenu argumenata".

Ivanić je, ipak, odgovorio na neka Dodikova pitanja, uz podsjećanje da je Strategija dokument koji usvaja isključivo Predsjedništvo BiH i nije propisana nikakva obaveza javne rasprave.

- Podsjećam Vas da sam tokom 2003. godine, kada je usvajana prošla Strategija spoljne politike, bio ministar vanjskih poslova BiH i da je ona usvojena na moj prijedlog, te o proceduri njenog donošenja znam mnogo više od Vas. Budući da Vi lično u tome niste ni na koji način učestvovali, bilo bi pametnije da se suzdržite od držanja lekcija o stvarima o kojima nemate pojma. Ja od Vas nisam nikad tražio da me konsultujete o pitanjima o kojima, u skladu s Ustavom, odlučuje predsjednik Republike Srpske, pa i od Vas očekujem da se ne petljate u nadležnosti člana Predsjedništva – kategoričan je Ivanić.

Konsultovao se, dodaje, s velikim brojem domaćih stručnjaka, ambasadora i profesora iz Republike Srpske, koji o međunarodnim prilikama znaju mnogo više od Dodika i niko od njih nije imao ozbiljniju primjedbu na sadržaj Strategije.

- Tačno je da se u Strategiji ukazuje na potrebu da BiH u procesu pridruživanja aktivno prati zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku Evropske unije. Začuđuje me da to smatrate pogrešnim, jer je to obaveza svake zemlje koja želi da postane član EU. I sami ste toliko puta rekli da podržavate članstvo BiH u EU, a zaprepašćen sam da do sada niste znali da to podrazumijeva i praćenje zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU - naveo je Ivanić u pismu Dodiku.

Još ga više čudi, dodaje, da Dodik ne zna da je isti stav sadržan u članu 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić potpisao 2008. godine uime BiH.

Podsjeća i da je član Predsjedništva BiH u to vrijeme bio Nebojša Radmanović.

- Niko od njih, pa ni Vi lično, niste imali primjedbe na ovaj stav, iako je u dokumentima koje su potpisali Vaši predstavnici u pitanju ugovorna obaveza Bosne i Hercegovine, a u Strategiji samo načelno opredjeljenje - smatra Ivanić.

Isti odnos prema zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU sadržan je, kako je istakao, i u odgovorima na pitanja iz Upitnika EU koje je usvojila Vlada RS-a koju vodi Željka Cvijanović, Dodikov najbliži saradnik.

- Zaprepašćen sam stepenom Vašeg neznanja o tome šta su usvajale institucije Republike Srpske koji je vidljiv iz Vašeg pisma. Da ste ovo znali, sumnjam da biste mi ikada poslali onakvo pismo. Pozivam Vas da ne izmišljate i podmećete mi tobožnje nametanje sankcija Rusiji. Toga nije bilo niti će biti dok sam ja član Predsjedništva BiH, pa makar to značilo i zaustavljanje evropskog puta. Podsjećam Vas da sam po izboru za člana Predsjedništva zatekao ugovor o izvozu naoružanja u Ukrajinu, čemu se Rusija suprostavila. Kadrovi iz Vašeg SNSD-a su kukavički pobjegli od tog problema, a ja sam uspio da spriječim izvoz oružja, što je Rusija itekako znala da cijeni – naveo je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Podsjeća da se u Strategiji nigdje ne spominje članstvo BiH u NATO, što čak ni Dodik ne može da negira.

- Smatram da BiH ne može postati član NATO sve dok i ako Srbija ne bude u NATO-u. Taj stav jasno zastupam već duže od deset godina i nemam ga namjeru mijenjati – dodao je Ivanić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'