Najave     | 26.03.2018. 17:04 |

Humanitarni projekt - Projekcija filma 'Lica Lafore'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Potresni film “Lica Lafore” autora Denisa Bojića, snimljen u produkciji RTRS-a, bit će prikazan sutra u Sarajevu pred velikim brojem zvanica iz javnog, diplomatskog, političkog, privrednog, sportskog i kulturnog života, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Cilj projekcije i skupa, koji se održavaju u organizaciji Parlamentarne skupštine BiH i uz podršku Predsjedništva BiH te Vijeća ministara BiH, jeste promocija humanitarne akcije, prikupljanje sredstava, kao i animiranje potencijalnih sponzora za borbu protiv okrutne bolesti.

Lafora je nasljedna mioklonus epilepsija, poznata i kao najteži oblik ljudske epilepsije. To je progresivno neurološko oboljenje koje napada djecu u ranoj adolescenciji, u dobi od 12 do 17 godina, a najčešće oko 15. godine.

Vrlo je rijetko oboljenje, izaziva napade, grčeve u mišićima, otežano hodanje, demenciju i na kraju smrt, u roku od dvije do deset godina, najduže 17 godina od početka simptoma.

Liječenje je zasad samo simptomatsko, a istraživanja se provode u nekoliko centara u svijetu. Novac potreban za pronalazak lijeka je nedovoljan i prikuplja se uglavnom donacijama.

U Bosni i Hercegovini zabilježena su tri slučaja te teške bolesti - kod sestara Tatjane i Milane Gajić iz Banje Luke te Almine Salkić iz Maglaja.

Nažalost, 14. oktobra 2014. Tatjana Gajić je u 22. godini života, nakon sedam i po godina, izgubila bitku s tom bolešću.

Porodica Gajić pokrenula je akciju prikupljanja novca. Zahvaljujući prijateljima, rodbini i nepoznatim ljudima, koji su se uključili u njihove akcije, Gajići su prikupili više od milion maraka za istraživanja čiji je cilj otkrivanje lijeka za Laforinu bolest.

Snježana Gajić napisala je i svojoj preminuloj kćerki Tatjani posvetila dvije knjige: “Izgubila životnu bitku – pobijediće Laforinu bolest” i “Taci”. Sav prihod od prodaje knjiga namijenjen je za borbu protiv Laforine bolesti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu