Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 16:48 |

Osmanović razgovarao sa predsjednikom ANUBiH o finansiranju te institucije

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Milošem Trifkovićem o finansiranju rada te važne institucije, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Akademik Trifković informirao je ministra Osmanovića o važnim planiranim projektima u oblasti nauke i kulture, za koje je neophodno iznaći finansijska sredstva. Kao prioritet je istakao organizaciju međunarodne konferencije „ Historiografija o Bosni i Hercegovini 2001-2017„na kojoj se očekuje učešće oko 40 domaćih i međunarodnih naučnika. Posebno je govorio o problemima Akademije u realizaciji aktivnosti na međunarodnoj saradnji, a za koje Akademija nije u mogućnosti da osigura finansije.

Ministar Osmanović rekao je da je u toku definiranje kriterija za dodjelu grant sredstava u oblasti kulture, nauke i sporta, te da su grantovi jedini način na koji Ministarstvo može pomoći institucije kulture.

Ministar je podržao predstavljanje Bosne i Hercegovine u okviru reprezentativne izložbe jugoslovenske arhitekture iz perioda od 1948. do 1980. godine u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku koja je najavljena za drugu polovinu 2018.godine.

Akademik Miloš Trifković najavio je za kraj ove godine i izbornu skupštinu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pašalić Kreso: Tekst o 'Safer' učenju u najmanju ruku zbunjujući, ako ne i šokantan

Pokrenut projekt 'Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u BiH'

ANUBiH usvojila apel za prestanak neprijateljstava i stradanja civila i djece u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta