Bosna i Hercegovina     | 27.03.2018. 13:02 |

Dodik i Lukač traže da se utvrde činjenice u vezi sa 'slučajem Dragičević'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. marta (FENA) - Slučaj smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića mora biti objektivno i do kraja rasvijetljen, rečeno je danas nakon sastanka predsjednika RS-a Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova tog bh. entiteta Dragana Lukača, koji su najavili da će posjetiti porodicu tog mladića.

Davidov nestanak je prijavljen 18. marta, a njegovo beživotno tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvine u Vrbas u Banjoj Luci. Dok policija tvrdi da se radi o zadesnoj smrti, Davidovi roditelji sumnjaju da je ubijen, što su istakli na sinoćnim mirnom okupljanju u centru Banje Luke, kojem je prisustvovalo više stotina građana.

Dodik traži od MUPRS-a da uvede nove ljude koji će raditi na istrazi i da u najskorije vrijeme osigura ekspertizu činjenica u vezi s tim događajem i saopći detalje javnosti.

Ističući da istraga u tom slučaju nije završena, kazao je da treba imati povjerenje u ekspertski tim policije, od kojeg očekuje da u što najskorije vrijeme rasvijetli taj slučaj, koji je, tvrdi, poprimio određene konotacije.

- Žao nam je što neki pokušavaju da uvuku politiku u cijeli slučaj, što treba izbaciti i odbaciti bilo kakve spekulacije, a da u neutralnoj atmosferi dođemo do objektivnim činjenica – rekao je Dodik na konferenciji za novinare, ustvrdivši da današnji njegov sastanak s Lukačem nije sazvan samo zato što je sinoć nekoliko stotina građana izašlo na ulicu i zatražilo istragu u slučaju smrti mladića.

Sve ovo, kaže on, bolno je za sve, ali ni policija ni RS neće se povinovati nekim grupama koje bi da iskoriste takve događaje.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je rekao da niko ko je imao kontatakt tokom tuče s Davidom, nema nikakve rodbinske veze s pripadnicima policije, niti s funkcionerima iz vrha iz MUPRS-a.

I da ima, kazao je, garantuje da će policija profesionalno obaviti svoj dio posla i da niko neće biti zaštićen.

Sve činjenice, dodao je, koje utvrde bit će iznesene u javnosti, bez obzira koliko su, kako kaže, možda i surove, kao što je to bio slučaj s nekim podacima koje je policija jučer saopćila.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta