Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 27.03.2018. 14:59 |

Houston: NATO ohrabruje bh. vlasti da ubrzaju knjiženje preostale vojne imovine

FENA

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - NATO pozdravlja napredak Bosne i Hercegovine u pogledu knjiženja perspektivne vojne imovine na državu BiH, a za upotrebu Ministarstva odbrane BiH, i spreman je aktivirati Akcioni plan za članstvo (MAP) kada taj uvjet, koji su postavili ministri vanjskih poslova NATO-a u Talinu 2010. godine, u potpunosti bude ispunjen.

To je u intervjuu za web stranicu NATO štaba izjavio komandant NATO-a u BiH general Robert Houston, dodajući da saveznici pažljivo nadziru ovaj proces.

- NATO pruža podršku knjiženju vojne imovine i nastavit ćemo je pružati. Bitno je raditi na tome zajedno kako bi zadržali pozitivni zamah, ali zadatak je BiH da nastavi s provođenjem reformi kako bi ubrzala svoje auroatlantske integracije - istakao je Houston.

Naglasio je da NATO ohrabruje bosanskohercegovačke vlasti da povećaju napore i ubrzaju knjiženje preostale vojne imovine.

- Moj sveukupni utisak je da zaposleni u institucijama BiH nastavljaju da vrijedno rade kako bi ispunili obaveze države u okviru NATO-vog Partnerstva za mir. Većina tog rada nije vidljiva javnosti, ali uvjeravam vas da je vidljiva NATO-u te stoga pozdravljamo posvećenost i rad svih onih koji doprinose pomenutim naporima - kazao je general Houston. 

Komentirajući pisanja bh. medija o pokušajima Rusije da utiče na BiH u smislu sigurnosti, politike i ekonomije, rekao je da NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo svakog naroda da izabere sopstven političko i sigurnosno uređenje.

- Stabilan i prosperitetan zapadni Balkan je u našem strateškom interesu i zato blisko sarađujemo sa svim zemljama u regionu - kazao je.

S tim u vezi, poručio je da NATO uvažava zahtjev za pomoć koji je BiH uputila NATO-u da podrži njene procese euroatlantskih integracija. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dodik: Neće biti knjižena vojne imovine koja se nalazi u RS na BiH

Prijenos vlasništva nad vojnom imovinom 'Kozlovac' Tuzla na BiH

Houston: NATO ohrabruje bh. vlasti da ubrzaju knjiženje preostale vojne imovine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu