Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 27.03.2018. 15:23 |

Reakcija Porezne uprave na medijske navode o inspekcijskom nadzoru sindikata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Porezna uprava Federacije BiH demantirala je danas medijske navode vezano za navodnu političku pozadinu inspekcijskog nadzora pojedinih sindikata.

U saopćenju za javnost se ističe da je 09.01.2017. godine Porezna uprava F BiH zaprimila je dvije prijave grupe uposlenika za kontrolu finansijskog poslovanja sindikata.

-Prema uobičajnoj proceduri za provedbu inspekcijskih kontrola, v.d. direktor Porezne uprave, na osnovu navedenih prijava grupe građana i prijedloga rukovodioca Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, dana 30.01.2017. godine dao je nalog za inspekcijski nadzor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo. Međutim, zbog nedostatka dovoljnog broja inspektora i već planiranih kontrola,  inspektori su počeli kontrolu nakon više od godinu dana, sredinom marta 2018. godine, tako da odbijamo navode u tekstu da je kontrola ciljana i pod pritiskom Vlade F BiH, odnosno po nalogu federalnog premijera Fadila Novalića - navodi se u saopćenju Porezne uprave.

U prijavama grupe građana, kako se ističe, iznesene su ozbiljne optužbe na rad Sindikata i njeno rukovodstvo, te osnovane sumnje da se godinama vrše malverzacije i netransparentno trošenje finansijskih sredstava koja se prikupljaju na ime članarine, kao i konkretne nezakonite radnje.

-Porezna uprava radi svoj posao profesionalno i taransparentno, a smatramo da bi i rukovodstvo sindikata trebalo izvršavati svoju funkciju profesionalno i transparentno u kom slučaju ne bi bilo, kako su naveli, “šokantno što su udarili na nas” i čudno što Porezna uprava vrši kontrolu poslovanja sindikata. Čak šta više, rukovodstvu se ovom kontrolom daje prilika da opravda svoj rad prema svojim članovima i potvrdi zakonitio poslovanje svojih organizacija - saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta