Bosna i Hercegovina     | 27.03.2018. 15:03 |

Saborci iz Crnih labudova - Podrška ministru Bukvareviću u njegovom radu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - U sjedištu resornog Federalnog ministarstva danas je održan sastanak predstavnika Udruženja boraca "Crni labudovi" i ministra Salke Bukvarevića.

Tema sastanka bila je informiranje o aktivnostima i planovima udruženja za ovu godinu, kao i planovi realizacije otkrivanja centralnog spomen obilježja u Nedžarićima u Sarajevu planiranog za 10. maj kad je ujedno i Dan jedinice "Crni labudovi".

Predsjednik Udruženja Avdo Subašić zahvalio je ministru Bukvareviću i Ministarstvu za podršku i usmjeravanju koje je to ministarstvo pružilo Udruženju u prethodne četiri godine.

- Vaše Ministarstvo radi u interesu svih pripadnika Armije RBiH i nastoji da se bori za prava porodica šehida i poginulih boraca, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i svih drugih koju su činili našu Armiju RBiH. Mislim da su nakon Vašeg obraćanja na našoj skupštini, ljudi shvatili da ste Vi istinski patriota i da kao i 1991. godine, kad ste se priključili Patriotskoj ligi, i danas radite u interesu svih nas - rekao je Subašić.

U saopćenju za javnost Ministarstva navodi se da je Udruženje boraca "Crni labudovi", kao svijetli primjer boračkog udruženja, dosad realiziralo  brojne projekte.

- Izdvaja se Centralno spomen obilježje za 79 šehida iz 36 općina koji su kao pripadnici te elitne jedinice dali živote za Bosnu i Hercegovinu. Inače, pripadnici elitne jedinice "Crni labudovi" bili su sa prostora 56 općina iz Bosne i Hercegovine - navodi se.

Po riječima predsjednika Udruženja, za otvaranje centralnog spomen obilježja Udruženje je planiralo pozvati sve porodice poginulih pripadnika i uručiti im zlatne povelje, kao mali znak zahvalnosti što su njihovi sinovi, očevi i braća dali živote za jedinu nam domovinu.

Subašić kaže da je Udruženja dosad realiziralo i projekt izgradnje spomen obilježja na Špicastoj stijeni, izgrađeno je i spomen obilježje šehidima Konjica, a u završnoj fazi su i projekti izgradnje spomen obilježja za 11 šehida u Zavidovićima i 25 šehida s područja općine Ilijaš, kao i muzej u sjedištu Udruženja.

Predstavnici udruženja su pozvali ministra Bukvarevića na otkrivanje centralnog spomen obilježja i izrazili apsolutnu podršku ministru i Ministarstvu u svim oblastima, kad su u pitanju borci i pripadnici Armije RBiH.

Ministar Bukvarević zahvalio je saborcima iz „Crnih labudova“ za podršku, te uputio čestitke članovima Udruženja za rezultate rada, od kojeg krajnji korisnici borci imaju koristi.

- Prije svega se osjećam kao dio Patriotske lige i jedinice "Crni labudovi" i svih onih patriota koji su stali u odbranu Bosne i Hercegovine. Naravno da sada imamo zadaću da se brinemo o najznačajnijoj kategoriji građana BiH koja je omogućila slobodu, dakle članovima porodica naših šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i borcima Armije RBIH - naglasio je ministar Bukvarević.

Ministar je informirao predstavnike Udruženja o tekućim transferima za pomoć u izgradnji spomen obilježja i pomoć u obilježavanju značajnih datuma.

- Naglasio je da je neophodna podrška Udruženja kod dvije ključne stvari, pomaganju saborcima kod povratka u manji bh. entitet i kod Zakona o pravima demobilisanih boraca kojim bi pomogli najugroženijim pripadnicima boračkih kategorija - saopćeno je iz kabineta ministra.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobiliziranih branitelja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta