Regija     | 28.03.2018. 10:36 |

Srbija neće protjerivati rusko osoblje – mediji

FENA Ivana Banovic

BEOGRAD, 28. ožujka (FENA) - Srbija neće odgovoriti na zahtjev Velike Britanije da osudi Moskvu u slučaju trovanja Sergeja Skripalja, saznaju "Novosti".

Prema informacijama tog lista, Beograd će se suzdržati od izjašnjavanja sve dok ne budu istražene i poznate sve okolnosti tog slučaja.

U srbijanskom državnom vrhu pažljivo će biti odmjeravan svaki slijedeći potez u okolnostima sve jačih pritisaka zapadnih centara moći u vezi s Kosovom i odnosima Srbije s Moskvom, a u sklopu kojega je, kako se procjenjuje, i zahtjev da Srbija odabere stranu u "razbuktanom diplomatskom ratu Zapada i Rusije", navodi list.

Suzana Grubješić, generalna tajnica  Europskog pokreta u Srbiji, navodi da poglavlje 31, koje se odnosi na vanjsku politiku i sigurnost, jasno kaže da Srbija treba postepeno da se usuglašava s političkim smjernicama Unije te ističe kako u ovoj fazi, Srbija ne treba da se pridružuje osudama u "slučaju Skripalj" i da taj stav treba da bude na snazi sve dok ne budu istraženi svi detalji.

S njom se slaže i Igor Novaković, koordinator Nacionalnog konventa EU za poglavlje 31, koji kaže kako još nema političke deklaracije EU u vezi sa slučajem Skripalj, tvrdeći da samim time Srbija nema formalnu obvezu da se izjašnjava.

- Kako će postupiti, stvar je procjene naših dugoročnih interesa. Sigurno je da će naše pozicije imati utjecaja na države članice EU, koje, inače, već duže blokiraju poglavlje 31 zbog naših veza sa Rusijom – ocijenio je Novaković.

Ukoliko EU formalizira svoj stav, a Srbija odbije da mu se priključi, što je najvjerojatnije, to se upisuje u tabelu u kojoj se mjeri postotak usuglašenosti s vanjskom politikom EU, navode "Novosti".

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta