Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 11:32 |

Čavara na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 28. ožujka (FENA) - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara predvodi izaslanstvo BiH koje sudjeluje na 34. zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe koje se održava u Strasbourgu 27. i 28. ožujka, a čija je glavna tema "Upravljanje na lokalnoj i regionalnoj razini utemeljeno na pravima", izvijestili su u srijedu iz Ureda predsjednika FBiH.

Članovi Kongresa posebno će raspravljati o ulozi lokalnih i regionalnih izabranih zastupnika i službenika u integriranju dimenzije ljudskih prava u njihov svakodnevni rad. 

Osim toga, razmatrat će se i dati na usvajanje nacrt rezolucije koja će pridonijeti promicanju i širenju primjera dobrih praksi koje provode lokalne i regionalne vlasti u Europi. Na dnevnom redu je i problem izbjeglica-djece bez pratnje, koji će biti tema posebne rasprave s ciljem usvajanja rezolucije i preporuka.

Na Kongresu će također biti razmatrana i izvješća o lokalnoj demokraciji  u Andorri, Lichtensteinu, Monacu, San Marinu te izvješća o lokalnim izborima u bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i Gruziji.

Nekoliko rasprava će biti fokusirano na regionalni integritet i integritet nacionalnih država i na regionalni referendum kao demokratsko oružje. 

Na zasjedanju Kongresa sudjelovat će i 42 mlada izaslanika s ciljem promocije sudjelovanja mladih u politici.

Glavni je cilj Kongresa osigurati sudjelovanje lokalnih i regionalnih vlasti u procesu europskog ujedinjenja i u radu Vijeća Europe. Jedna od njegovih najvažnijih zadaća jest promicanje lokalne i regionalne demokracije i jačanje prekogranične i međuregionalne suradnje u proširenoj Europi, navodi se u izviješću.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'