Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 28.03.2018. 11:48 |

Poljska kupila američke raketne sisteme vrijedne 4,75 milijardi dolara

FENA Internet

WARSAW, 28. marta (FENA) – Poljska je danas potpisala najveći ugovor u historiji za nabavku raketnog odbrambenog sistema Patriot od Sjedinjenih Američkih Država i to za 4,75 milijardi dolara, javio je Reuters.

Poljska želi modernizirati svoju odbranu zbog rastućeg utjecaja Rusije.

- Ovo je izvanredan, historijski tenutak. Ovo je ulazak potpuno nove, visoke tehnologije, modernog naoružanja i odbrambenih sistema u Poljsku – rekao je predsjednik Poljske Andrzej Duda tokom svečanosti potpisivanja.

Poljska kao članica NATO je pojačala napore u obnovi vojnih snaga nakon što je Rusija anektirala ukrajinski Krim 2014. godine te pojačala vojno prisustvo u regiji.

Dvije trećine poljskog naoružanja još datira iz vremena Varšavskog pakta. Današnjim ugovorom Poljska kupuje četiri jedinice, ali je planirala da se sistem proširi na više jedinica. Ove sisteme imaju Holandija, Njemačka, Španija i Grčka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu