Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 13:24 |

Prvi antikorupcijski forum mladih održan u Mostaru

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 28. ožujka (FENA) – Prvi antikorupcijski forum mladih koji je održan u srijedu u Mostaru na temu "Utjecaj antikoruptivnog obrazovanja na promjenu percepcije mladih o korupciji" okupio je 20 mladih iz mostarskih srednjih škola i fakulteta.

Svrha je foruma otvaranje dijaloga o percipiranoj razini korupcije u obrazovanju u Bosni i Hercegovini, u kojim se područjima javlja te kako antikorupcijsko obrazovanje utječe na percepciju mladih o korupciji.

Moderator prvog antikorupcijskog foruma u Mostaru Tajma Tiro kazala je kako je u sklopu projekta "Prevencija korupcije u obrazovanju: Više znanja, više transparentnosti" nastalo nekoliko antikruptivnih timova, a među njima i jedan iz Mostara.

- Na jednom od sastanaka odredili smo tri aktivnosti, podjela simboličnih sapuna s porukama vezanim za borbu protiv korupcije, zatim provođenje ankete, te današnji događaj, antikorupcijski forum s ciljem da se vidi kako mladi razmišljaju o pojmu korupcije - rekla je Tiro.

Istaknula je kako su, uz ostalo, željeli vidjeti rezultate projekta ''antikoruptivni sati'' te je li se podigla svijest ljudi o tom problemu.

Alma Fejzić iz Centra za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) ocijenila je kako se projekt ''Prevencija korupcije u obrazovanju: Više znanja, više transparentnosti" sastoji od dva segmenta - društveno odgovornih akcija i antikorupcijskih sati u osnovnim i srednjim školama.

Dodala je kako je forum prilika da se vidi što su mladi kroz te sate naučili o korupciji.

- Kada smo krenuli s projektom statistike su bile poražavajuće. Mladi jako malo znaju o korupciji, a neke su im koruptivne radnje čak uobičajene i svakodnevne te ih ne vide kao koruptivne aktivnosti – ustvrdila je Fejzić.

Osim mladih, na forumu su sudjelovali i predstavnici nevladinog sektora i članica antkorupcjske mreže ACCOUNT, predstavnici nadležnih ministarstava obrazovanja i odgojno-obrazovnih institucija.

Forum je organizirao Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID/BiH) i Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT. Osim toga, forum je ujedno bio i prilika za upoznavanje šire javnosti s aktivnostima i rezultatima projekta 'Prevencija korupcije u obrazovanju: Više znanja, više transparentnosti',  koji udruženje CROA uz podršku projekta ACCOUNT-a implementira u više od 40 osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini.

Pored Mostara, antikorupcijski forum će se organizirati i u Tuzli i Sarajevu.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta