Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 16:57 |

Održana sjednica Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, koji je predložio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu državni i entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH.

To je jedan iz seta od pet reformskih zakona kojim se unapređuje finansijska stabilnost u Bosni i Hercegovini. Istovremeno se jača transparentnost i vrši usklađivanje tog zakona s odgovarajućim direktivama Evropske unije.  

Novim zakonom omogućena je bolja zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH te je uvedena mogućnost restrukturiranja banaka. Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita.

Prijedlog zakona bit će upućen Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri.

VMBiH OSIGURAO 11 MILIONA KM ZA GP BRATUNAC – LJUBOVIJA, UIO DOBIJA PRAVO GRAĐENJA
Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost Upravi za indirektno oporezivanje BiH za potpisivanje Ugovora o pravu građenja s Vladom Republike Srpske u cilju izgradnje graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija uz obavezu dostavljanja Vijeću ministara BiH kompletne prateće dokumentacije.   

Tim ugovorom Uprava za indirektno oporezivanje dobija pravo građenja bez naknade na graničnom prijelazu Bratunac – Ljubovija na period dok postoji njena potreba za objektima na zajedničkom graničnom prijelazu Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Na taj način riješeno je jedno od važnih pitanja za nastavak realizacije tog projekta koji od početka ima bezuvjetnu podršku Vijeća ministara BiH.     

U prilog tome ide činjenica da je Vijeće ministara BiH osiguralo 11 miliona KM za izgradnju tog graničnog prijelaza, a prethodno je sa Vladom Republike Srbije potpisan Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac – Ljubovija.

Vijeće ministara još jednom iskazuje opredjeljenje za potpuno provođenje sporazuma o graničnim prijelazima i pograničnom saobraćaju s Republikom Srbijom te će Ministarstvo sigurnosti BiH ponovo od nadležnih organa Republike Srbije zatražiti da imenuju predstavnike u zajedničku komisiju za provođenje tih sporazuma.  

UNAPREĐENJE SARADNJE U OBLASTI GRANICE IZMEĐU BiH, CRNE GORE I SRBIJE
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije. 

Tromeđa je zajednička tačka granice katastarskih općina: Sočiće (Republika Srbija), Poblaće (Crna Gora) i Đakovići /Zaborak/ (Bosna i Hercegovina), koja se nalazi u mjestu zvanom Zelena Glava, gdje će biti postavljena odgovarajuća tromeđna granična oznaka.

Podsjećamo da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora ranije potpisale Ugovor o državnoj granici, dok ugovor o granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije nije potpisan.   

Ministarstvo civilnih poslova dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je predsjedavajući Državne komisije za granicu. 

KRITERIJI ZA DODJELU 350.000 KM GRANTA MINISTARSTVA ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE
Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kriterijima za dodjelu ukupno 350.000,00 KM grant sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Od toga je 60.000 KM granta namijenjeno nevladinim organizacijama uključenim u zaštitu trgovine ljudima, 40.000 KM je izdvojeno za podršku organizacijama osoba s invaliditetom, 150.000 KM se dodjeljuje udruženjima nacionalnih manjina, a po 50.000 KM granta udruženjima porodica nestalih osoba u BiH i organizacijama za ljudska prava u svrhu promocije ljudskih prava u našoj zemlji.

Grant sredstva bit će dodijeljena putem javnog poziva koji će biti objavljen na web stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i u tri dnevna lista na području cijele BiH.              

IMENOVANJE ČLANOVA ŽALBENOG VIJEĆA
Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo pravde BiH da za iduću sjednicu pripremi i na imenovanje dostavi prijedlog članova i zamjenika članova Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, nakon što je dosadašnjem sazivu istekao mandat.

Prethodno je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, upoznato sa Informacijom o nemogućnosti Suda Bosne i Hercegovine da odlučuje po tužbama zbog isteka mandata članovima Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH.    

PROVEDBA PREOSTALIH GRECO PREPORUKA
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o sačinjavanju Izvještaja o poduzetim mjerama u vezi s provedbom preostalih GRECO preporuka, koji će biti dostavljen Sekretarijatu GRECO-a.

Izvještaj sadrži informacije nadležnih institucija različitih nivoa vlasti u BiH o ostvarenom napretku u oblasti krivičnog i izbornog zakonodavstva.

MIGRANTSKA KRIZA
Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa zaključkom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa  23. sjednice, održane 15. 9. 2015. godine, o migrantskoj krizi u svijetu.

Riječ je o redovnoj informaciji o stavovima ključnih institucija Evropske unije u vezi s migrantskom krizom.

Uskoro bi se pred Vijećem ministara BiH trebala naći sveobuhvatna informacija o migrantskoj krizi i povećanju broja ilegalnih ulazaka migranata u BiH, koju će pripremiti Ministarstvo sigurnosti, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice te drugim nadležnim institucijama.  Informacija će sadržavati prijedlog mjera koje će nadležne institucije u kratkom periodu provesti u našoj zemlji kako bi se smanjila ilegalna propusnost granica i osiguralo humano zbrinjavanje izbjeglica.

VIŠE OD POLA MILIONA EURA POVUČENO  PROŠLE GODINE IZ PROGRAMA „KREATIVNA EVROPA“
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o učešću Bosne i Hercegovine u programu Evropske unije „Kreativna Evropa“ s prijedlogom aktivnosti u cilju povećanja uspješnosti.

Subjekti iz naše zemlje prošle godine iz EU programa „Kreativna Evropa“,  i to iz dva potprograma „Media“ i „Kultura“, povukli  su 510.422,55 eura, dok je BiH iz svog budžeta u 2017. godini za ovaj program izdvojila 51.250,00 eura za sufinansiranje ,,ulazne karte“ i 50.000,00 KM za rad Koordinacionog deska.

Od toga je do kraja oktobra prošle godine šest bh. pravnih subjekata iz potprograma „Media“, putem četiri otvorena javna poziva, povuklo 277.000,00 eura, a njih osam iz potprograma „Kultura“  putem dviju programskih linija  233.422,55 eura.

Od pristupanja BiH potprogramu „Media“ ukupno je povučeno 1.470.312,00  eura.

Ministarstvo civilnih poslova BiH će sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima kulture te nadležnim institucijama Brčko Distrikta  koordinirati uspostavu sufinansiranja projekata odobrenih u okviru programa Kreativna Evropa. Ovo ministarstvo će istovremeno koordinirati i kontinuiranu edukaciju u cilju veće uspješnosti učešća domaćih institucija i organizacija u programima EU-a, a samim tim i veće uspješnosti u povlačenju sredstava iz ovih fondova.

OSTVAREN NAPREDAK U REALIZACIJI BHATM STRATEGIJE
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o ostvarenom napretku u realizaciji Strategije upravljanja zračnim prometom u Bosni i Hercegovini  (BHATM) u kojoj se navodi da je realizirana većina utvrđenih ciljeva.

Ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko informirao je Vijeće ministara BiH da su  ubrzane aktivnosti za preuzimanje potpune kontrole nad bh. nebom te da je grupa bh. kontrolora ranije završila obuke za obavljanje ovog posla.     

USVOJITI STRATEGIJU REFORME JAVNE UPRAVE NAJKASNIJE U NAREDNIH 30 DANA
Vijeće ministara BiH zadužilo je Ured koordinatora za reformu javne uprave da u roku ne dužem od 30 dana završi izradu prijedloga strateškog okvira za reformu javne uprave 2017 - 2022.  i dostavi ga Vijeću ministara BiH na usvajanje, uz prethodno pribavljena mišljenja nadležnih organa, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo