Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 18:24 |

U Travniku potpisan Sporazum o formiranju Upravnog odbora projekta 'Plava voda'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 28. travnja (FENA) - Izgradnja regionalnog vodovoda "Plava voda" osigurat će napredak u snabdijevanju vodom oko 250.000 stanovnika na području Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije, rečeno je danas u Travniku tijekom potpisivanja Sporazuma kojim je predviđeno formiranje Upravnog odbora tog projekta te usvajanje poslovnika o radu.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je novinarima kako je današnji sporazum novi korak u implementaciji i realizaciji projekta, koji je od izuzetne važnosti za općine Travnik, Novi Travnik i Busovaču te za grad Zenicu.

Na pitanje kada se može očekivati početak radova, Lendo je rekao da je to, u ovom trenutku, teško precizirati jer je potrebno ispuniti još uvjeta.

- Teško je to precizirati u ovom trenutku, s obzirom na sve aktivnosti koje treba usuglasiti, potpisati i finalizirati ugovore, raspisati javni poziv, pa tek onda slijedi procedura. Što se mene tiče, sretni bismo bili da koncem ljeta pokrenemo neke radove - kazao je Lendo.

Direktor Javnog poduzeća "Plava voda" Ernad Granić kazao je kako je regionalni vodovod najkompleksniji projekt koji se ikad provodio na području koje obuhvaća, dodavši kako je poduzeće kojim rukovodi spremno za raspisivanje javnog tendera za odabir izvođača radova i nadzora projekta.

- Međutim, da bi do toga došlo potrebno je, prije svega, napraviti sve nužne pripreme kako bi se sredstva implementirala na pravi način - istaknuo je Granić.

Kako je kazao načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, značaj ovog projekta za Travnik ogleda se i u činjenici da on predviđa rješavanje vodozaštitne zone na prostoru koji gravitira prema Plavoj vodi, dok će kreditnim sredstvima biti omogućeno i turističko uređenje toga područja.

- Dobijamo grant sredstva za saniranje i vodovodne mreže, rješavamo vodozaštitu izvorišta, turističko uređenje Plave vode, ali  i kvalitet vode koju pijemo - kazao je Hadžiemrić, naglasivši kako je benefit također što Travnik ne sudjeluje u povratu kreditnih sredstava kao druge općine.

Da izgradnja regionalnog vodovoda ima veliki značaj i za Busovaču, potvrdio je načelnik te općine Asim Mekić, koji je istaknuo da Busovača trenutno raspolaže s ograničenim količinama vode. 

- Sada smo imali padaline i voda nam je mutna. Zahvaljujući ovom projektu, pit ćemo čistu i kvalitetnu vodu i daj Bože da on što prije krene - kazao je Mekić.

Zajam od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u visini od 11 milijuna eura, namijenjen je za financiranje polovice investicijskih troškova izgradnje regionalnog vodovoda, dok je druga polovica sredstava planirana iz zajma Razvojne banke Vijeća Europe.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo