Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 11:37 |

U Konjicu seminar o zloupotrebi slobode govora

FENA Saopćenje

KONJIC, 29. marta (FENA) - Vijeće za štampu u BiH, u saradnji s Vijećem Evrope, organiziralo je danas u Konjicu drugi Inter-profesionalni seminar "Internet i govor mržnje" za pravosuđe, medijske aktere i policiju, u okviru Jufrex projekta Vijeća Evrope "Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi govora u medijima JIE".

Cilj seminara je jačanje pravosudne ekspertize i razumijevanja slobode govora i slobodnog odgovornog novinarstva u medijima u BiH, kao i osnaživanje novinara da slijede etičke standarde profesionalnog izvještavanja, te unapređenje krivičnih zakona kod sankcionisanja govora mržnje.

Kroz dvodnevni seminar diskutovat će se o govoru mržnje, te zloupotrebi slobode govora koja je osnov slobodnog demokratskog društva, o sankcijama za zloupotrebu slobode govora i širenja govora mržnje prema krivičnim propisima u BiH, ali i o praksi primjene krivičnih sankcija u BiH, u odnosu na krivične sankcije u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac uvodnom dobrodošlicom otvorila je seminar.

Seminar je okupio oko 50 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine - predstavnike kantonalnih tužilaštava, Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo, općinskih i osnovnih sudova, Državne agencije za istragu i zaštitu, Udruženja sudija/sudaca FBiH, Udruženja tužilaca RS, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Federalne uprave policije, Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS, advokate, novinare.

Ovaj drugi seminar je nastavak realizacije projekta "Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u jugoistočnoj Evropi" (JUFREX), koji se provodi pod pokroviteljstvom Europske unije i Vijeća Evrope, a u okviru koga će biti organizovano niz seminara i okruglih stolova namjenjenih kapacitetu jačanja novinara, sudija, tužilaca, advokata i drugih profesionalaca angažovanih u aktivnostima u vezi s primjenom standarda člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

USAID prepoznao nove partnere u lokalnim zajednicama za saradnju s dijasporom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'