Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 14:29 |

Transparentnost procesa utroška sredstava za udruženja iz socijalne zaštite u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Ljudska prava, posebno ona iz oblasti socijalne politike na području Kantona Sarajevo bila su povod sastanka ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amele Dautbegović s ombudsmenkom za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminkom Džumhur.

- Institucija Ombudsmena ima značajan broj žalbi koje se odnose na oblast socijalne zaštite. Jedno se tiče finansiranja udruženja, a kao odgovorni organ navodi se Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice - pojasnila je ombudsmanka Džumhur.

Ministrica Dautbegović je navela kako se finansiranje udruženja provodi u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu i Uredbom o kriterijima za finansiranje programa i projekata neprofitnih organizacija i udruženja koja se finansiraju/sufinansiraju iz Budžeta Kantona Sarajevo.

- Sredstva za finansiranje udruženja izvršavaju se u okviru raspodjela ministarstava na osnovu javnog poziva, po kriterijima koji su utvrđeni pomenutom uredbom, te se ova praksa provodi u posljednje dvije godine uz obaveznu kontrolu utroška sredstava - poručila je ministrica Dautbegović, te dodala kako je Javni poziv za finansiranje udruženja raspisan 6. marta 2018. godine.

Na sastanku je istaknuta važnost osiguranja transparentnog procesa dodjele i utroška finansijskih sredstava uz učešće svih nevladinih organizacija, a koja se najbolje osigurava kroz javni poziv i uz jasno definirane kriterije, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

 Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu

Omeru Osmanoviću dodijenjena zahvalnica Udruženja '182. viteška lahka brigada'

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu