Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 14:29 |

Zagorčić: Dogovoreno ubrzanje dinamike pregovora, naredni sastanak u četvrtak

FENA

MOSTAR, 29. ožujka (FENA) - Predsjednik Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar Edin Zagorčić izjavio je kako je na današnjem sastanku mostarskih gradskih odbora devet parlamentarnih stranaka, najviše riječi bilo o izbornim jedinicama, kao i o poziciji gradonačelnika i dogradonačelnika.

Po njegovim riječima, današnji razgovori o rješavanju problema održavanja lokalnih izbora u Mostaru bili su konstruktivni, a dogovoreno je da se ubrza dinamika pregovaranja.

Tako će naredni sastanak biti upriličen u četvrtak, 5. travnja, a njegov domaćin bit će SBB-a.

- Zahtijevati ćemo od Izborne komisije da nam dostavi točan broj birača po pojedinim izbornim područjima kako bi mogli praviti određene proračune. Danas smo dobili i nove, konkretne prijedloge od SDS-a, SNSD-a i SBB-a, koji također ispunjavaju odluku Ustavnog suda i u skladu su sa zakonom. Mislim kako su sve stranke danas pokazale ozbiljnost u pregovaranju i spremnost na određene kompromise - kazao je Zagorčić.

Dodao je kako će se stvari rješavati korak po korak te kako je jedan od mogućih kompromisa ukidanje središnje gradske zone.

Sporno je, po njegovim riječima, pitanje uvođenja pozicije dogradonačelnika oko čega se HDZ BiH premišlja.

Na upit novinara jesu li sastanku nazočili pravni stručnjaci i predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva, što je najavljeno na posljednjem sastanku, Zagorčić je kazao kako je sastanku nazočio pravni stručnjak Slaven Bevanda koji je dao određene sugestije, dok predstavnika Središnjeg izbornog povjerenstva nije bilo.

Zagorčić je izrazio svoje nezadovoljstvo takvom odlukom predstavnika Središnjeg izbornog povjerenstva.

Današnjem sastanku nazočili su predstavnici svih devet parlamentarnih stranaka, i to SDA, HDZ-a BiH, SDP-a BiH, SBB-a, HDZ-a 1990, SNSD-a, BPS-a, SDS-a i DF-a.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća, proglasivši ga neustavnim po dvjema osnovama.

Od tada, predstavnici stranaka nisu postigli sporazum o izmjenama spornih dijelova Statuta, pa lokalni izbori za novi saziv Gradskog vijeća Mostara nisu ni održani 2012. niti 2016. godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana