Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 14:41 |

Na području Zvornika ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Na području Zvornika, u mjestu Marčići šuma - Dimnjište, ekshumirani su posmrtni ostaci jedne žrtve.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, riječ je o civilu bošnjačke nacionalnosti ubijenom tokom 1992. godine na ovom području.

- S obzirom da je riječ o šumi, odnosno lokalitetu koji je teško pretraživati mašinski zbog drveća, da bi se pronašli posmrtni ostaci ove žrtve iskopane su tri tranšee dužine oko 60 metara i dubine oko jednog metra - kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Dodaje da su posmrtni ostaci kompletni, te da imaju pretpostavljeni identitet, ali će sačekati da se izvrši DNK analiza.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci prevezeni su u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu, kako bi se utvrdio tačan identitet ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Čengić je najavila da će na području Zvornika, u mjestu Tršići-Sokolina, sutra biti izvršena ekshumacija, a traga se za žrtvama ubijenim tokom 1992. godine na ovom području.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na području Prijedora provodi se proces ekshumacije pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Hafiz Salkanović iz Zvornika poručio: Svjesni smo da je naša obećana zemlja Bosna i Hercegovina

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana