Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 16:19 |

Potpisani sporazumi za sanaciju školskih objekata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Sporazume o sufinansiranju izgradnje sale za tjelesni odgoj u Osnovnoj školi "Hašim Spahić" i namjenskom korišćenju sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo za sanaciju objekta područne škole u Bioči koja je u sastavu Osnovne škole "Stari Ilijaš" potpisao je kantonalni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović s načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem i direktorima tih škola Mirsadom Kusturom i Mahirom Devićem.

Za projekt  izgradnje nove fiskulturne sale u školi "Hašim Spahić" resorno kantonalno ministarstvo izdvojilo je 700.000 KM, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

- Riječ je o značajnom projektu za čiju je realizaciju Općina Ilijaš pripremila svu neophodnu dokumentaciju. Iduće sedmice raspisat ćemo tender za izbor izvođača radova. Očekujemo da će se ta procedura okončati do početka juna, kao i da ćemo do kraja tekuće godine završiti ovaj projekt - naveo je Fazlić uz zahvalnost Vladi Kantona i resornom ministarstvu za izdvojeni novac.

Istaknuo je da je Općinsko vijeće Ilijaš ocijenilo taj projekt jednim od prioritetnih za tu lokalnu zajednicu i da će općinskim budžetom biti osigurana razlika sredstava definiranih nakon provedene tenderske procedure.

Drugi projekat za koji je potpisan sporazum odnosi se na utopljavanje područne škole u Bioči. Bit će također finansiran novcem resornog ministarstva u iznosu od 30.000 KM i uz učešće općine kao sufinansijera. Očekivanja su da će i taj projekat biti okončan tokom ove godine.

Kazazović je istaknuo da je Vlada Kantona u posljednje tri godine, racionalnim poslovanjem uspjela obezbijediti značajan iznos novca i usmjeriti ga u infrastrukturne projekte u oblasti obrazovanja, među kojima su i ova dva.

- Na početku mandata ove Vlade utvrđeno je stanje u svim školskim objektima na području Kantona Sarajevo i konstatovano da su prigradske općine bile lošije pozicionirane u odnosu na ostale kad je riječ o ovakvim infrastrukturnim projektima. Od tada su značajna finansijska sredstava iz budžeta Kantona izdvajana za rekonstrukciju škola upravo u ovim općinama jer nam je namjera osigurati jednake uslove za sve učenike - izjavio je Kazazović. 

Direktori škola su izrazili zadovoljstvo zbog početka radova i boljih uslova koji će biti osigurani ilijaškim osnovcima u narednoj školskoj godini.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Autoceste FBiH: Na mostu Počitelj otklanjaju se nedostatci

Sve više škola zabranjuje korištenje mobitela, no hoće li doći do potpune zabrane u FBiH

U nekoliko škola na području KS dojave o postavljenim bombama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo