Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 16:33 |

Postignuti odlični rezultati u procesu deinstitucionaizacije u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i ministar pravde i uprave Mario Nenadić na današnjem sastanku s predstavnikom Instituta za razvojni uticaj (I4DI) sa sjedištem u Washingtonu Emirom Nurkićem i direktorom organizacije “Sumero” Harisom Haverićem ocijenili su da su do sada postignuti odlični rezultati u procesu deinstitucionalizacije u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku je razgovarano o provedbi Programa prevencije institucionalizacije i deinstitucionalizacije, čiji je cilj pokretanje aktivnosti zbrinjavanja osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo, te poboljšanja kvaliteta života i zaštite ljudskih prava osoba s invaliditetom.

- Razvoj procesa deinstitutcionalizacije i saradnja sa ministarstvima osnažena je kroz niz afirmativnih aktivnosti gdje lokalna zajednica i osobe s intelektualnim teškoćama dobijaju vidljive benefite. Ovi procesi su izuzetno značajni i predstavljaju strateško opredjeljenje ova dva ministarstva, koja poštuju ljudska prava i međunarodne dokumente - rekao je direktor Haverić.

Gosti su na sastanku ministrima predstavili Inicijativu “Zajednički Izazovi - Zajednička Rješenja” usmjerenu na zajednički razvoj procesa i jedan inovativni pristup.

Razvojni institut iz Washingtona predložio je razmatranje mogućnosti korištenja modela blok-lanac (blockchain) tehnologije u domenu socijalne i pravne zaštite građana kroz projekte i saradnju međunarodnog i regionalnog karaktera.

Ministrica Dautbegović navela je kako nova inicijativa predstavlja primjer dobre prakse udruženog djelovanja na rješavanju zajedničkih izazova.

Po riječima ministra Nenadića, resorno ministarstvo želi učestvovati u projektima koji su zasnovani na naprednom pristupu u kreiranju primjenjivih rješenja za izazove u domenu socijalne i pravne zaštite građana.

Zahvaljući podršci Instituta za razvojni uticaj iz Washingtona, Fonda Otvoreno društvo, USAID-a, Češke razvojne agencije i drugih aktera, značajni resursi su stavljeni u funkciju procesa deinstitucionalizacije, te je najavljeno ostvarivanje i drugih usluga i programa usmjerenih na osnaživanje, rehabilitaciju i adekvatnu podršku osobama s invaliditetom u zajednici, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!