Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 16:43 |

Od naredne školske godine u TK gimnazija informacionih tehnologija

FENA

TUZLA, 29. marta (FENA) - Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je jednoglasno Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju ovog kantona.

Izmjenama ovog zakonskog rješenja vrši se usklađivanje u pogledu promjene naziva, odnosno Općina Tuzla je promijenila status u Grad Tuzla, kao novi oblik administrativnog organizovanja u okviru lokalne samouprave.

Također, vrši se usklađivanje postojećeg zakona, s obzirom na to da je od ove godine prestalo s radom Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, a započelo s radom Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Ministar obrazovanja i nauke TK Zlatan Muratović izjavio je za Fenu da se izmjene ovog zakona najviše odnose na uvođenje novog tipa gimnazije, koji je vezan za IT sektor, odnosno gimnazija informacionih tehnologija.

Po njegovim riječima, očekuje se da će ovim potezom biti povećan upis učenika u gimnazije, za koje smatra da daju najbolji osnov za visoko obrazovanje. Stoga je važno, kako ističe, ojačati ih i kroz uvođernje novih smjerova.

Izmjenama ovog zakona stvorene su pretpostavke da od naredne školske godine učenici mogu upisati i gimnaziju informacionih tehnologija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'