Ekonomija     | 29.03.2018. 17:36 |

Pejić na konferenciji CPU-a 'Javne investicije u BiH: koliko smo spremni'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - U organizaciji Centra za politike i upravljanje danas je održana konferencija o javnim investicijama u BiH na kojoj su kao panelisti učestvovali sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić, viši bankar Evropske banke za obnovu i razvoj Josip Polić, predsjednik Skupštine CPU-a Haris Abaspahić i istraživač CPU-a Tarik Moćević.

Cilj konferencije bio je inicirati diskusiju o trenutnom stanju javnih investicija, planiranoj dinamici provođenja značajnih investicionih projekata, te mogućim izazovima i preprekama na putu povećanja javne investicione potrošnje u Bosni i Hercegovini.

Konferencija je organizirana i radi ocjene trenutnog provođenja značajnijih investicionih projekata u zemlji, te procjene realne dinamike provođenja aktuelnih projekata javnih i ključnih izazova i prepreka za ostvarenje rasta javnih investicija u obimu koji je predviđen unutar makroekonomskog scenarija sadržanog u programu Proširenog aranžmana sa MMF-om.

Pejić je istakao važnost izgradnje Koridora 5-C, te najavio poštivanje najavljenog roka za otvaranje mosta preko rijeke Save kod Svilaja. 

Dodao je da je očito da provođenje i planiranje projekata javnih investicija nisu u skladu, te da imamo problem u realizaciji projekata. Nadopunio je i zaključke analize CPU-a da je nemogućnost efikasnog provođenja tenderskih procedura usporila nekoliko značajnijih projekata javnih investicija, te da BiH do sada i nije mogla očekivati kvalitetno projektno planiranje bez specijaliziranih strateških dokumenata.

Ono što je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pripremilo Okvirna je strategija prometa BiH - koja obuhvata oba entiteta i Brčko Distrikt - dokument koji je, po svemu sudeći, otvorio pristup BiH ka međunarodnim finansijskim sredstvima.

Također, ključno je i uključivanje javno-privatnog partnerstva i omogućavanje koncesionog pristupa, kao što to rade zemlje iz regiona, u izgradnju infrastrukturnih projekata i sektor javnih investicija. Proces usvajanja i davanja koncesija, onakav kakav je trenutno, usporava rast investicija. Međutim, Pejić je naglasio i uzimanje u obzir faktora da ulaganja ne moraju nužno biti ona u infrastrukturu, te da je, kada se razgovara o državnim ulaganjima, ključna društvena dobit.

Konferenciji su prisustvovali i poslanici Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta FBiH, Doma naroda BiH, resornih ministarstava iz oba entiteta, predstavnici EBRD-a i IFC-a, ambasada SAD-a, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, te brojnih drugih domaćih i međunarodnih organizacija, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana