Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 19:35 |

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s premijerom Turske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Mladen Ivanić razgovarali su s premijerom Republike Turske Binalijem Yildirimom o bilateralnoj saradnji BiH i Turske te o aktivnostima u BiH u vezi s evropskim integracijama, gdje je iskazana podrška Turske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Prilikom razgovora o sveukupnoj saradnji dviju zemalja, rečeno je da ekonomska saradnja bilježi stalni porast trgovinske razmjene i dobar omjer pokrivenosti uvoza izvozom u korist  BiH. Istaknuto je da je Turska među najznačajnijim ulagačima u BiH i da su očekivanja da se taj trend nastavi. 

Istaknut je značaj rada turske agencije za razvoj TIKA koja ima 850 projekata u BiH u svim segmentima, koji doprinose razvoju BiH. Također, izražena je zahvalnost Turskoj za obnovu Doma kulture u Trebinju, projekta u vrijednosti milion eura, kao i za kontinuirani interes za ulaganja u važne projekte na području cijele BiH.

Turski premijer je prenio interes potencijalnih ulagača za sektore energetike, infrastrukture, poljoprivrede, drvne industrije i turizma, a istaknuto je da u BiH ima više od 50 ulagača i poslovnih ljudi čije investicije prelaze 300 miliona dolara.

Na sastanku je bilo govora i o infrastrukturnom povezivanju Sarajeva i Beograda te o aktivnostima koje se provode na projektu izgradnje prometnice Sarajevo - Beograd. Turska je zainteresirana za intenzivniju saradnju sa zemljama zapadnog Balkana i u tom kontekstu je potenciran značaj iznalaženja modaliteta za izgradnju ovog važnog infrastrukturnog projekta, koji bi imao dugoročan i regionalni značaj.

Tema susreta je i planirana zvanična posjeta predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Bosni i Hercegovini, kada se očekuje potpisivanje više bilateralnih sporazuma između dviju  zemalja, a i koja će značajno doprinijeti daljnjem unapređenju veoma dobrih bilateralnih odnosa BiH i Republike Turske.

Uime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, sastanku je prisustvovao savjetnik Igor Planinić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo