Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 23:06 |

Yildirim: Turska ulaže napore da između država na Balkanu odnosi budu što jači

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Premijer Turske Binali Yildirim, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH, izjavio je večeras na predavanju na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu da njegova zemlja ulaže značajne napore kako bi između država na Balkanu odnosi bili što jači.

Posebno je podsjetio da su u okviru tih napora pokrenuli trilateralne mehanizme Turska - BiH - Hrvatska i Turska - BiH - Srbija.

Yildirim je naglasio da je najveća želja njegove zemlje da Bosna i Hercegovina živi u miru, blagostanju i stabilnosti.

Potcrtao je da na Balkanu danas imamo mir i stabilnost, ali da nikada ne smije biti zaboravljena cijena kojom su taj mir i stabilnost plaćeni.

- U budućnosti naše različitosti moramo shvatiti kao ono što nas spaja a ne ono što nas razdvaja, te tako sa zajedničkim ciljevima koračati ka budućnosti - poručio je Yildirim.

Istakao je da Turska želi postati članica Evropske unije, ali ne po svaku cijenu, već samo na način da zaštite svoj muslimanski identitet i svoje vrijednosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je u uvodnom obraćanju da je BiH uvijek bila mjesto susreta različitih civilizacija, kultura, religija i naroda, što ju je uvijek činilo posebnom i interesantnom.

- Po tome je slična i vašem univerzitetu na kojem studiraju studenti iz više od 50 zemalja čuvajući svoj identitet i poštujući svoju tradiciju, a istovremeno družeći se, stičući nova znanja i stvarajući nove kontakte koji su vrlo važni za BiH i za države iz kojih dolazite - naveo je Zvizdić.

Dodao je da svaka država ima svoje prirodne resurse, ali da su najvažniji i ključni resurs svake zemlje njeni mladi, a posebno obrazovani mladi ljudi i samo na osnovu tog resursa možemo govoriti o svijetloj i perspektivnoj budućnosti. 

Zvizdić je posebno istakao da se unutar izvanredne saradnje koju BiH ima s Turskom, saradnja u oblasti obrazovanja i razmjene studenata pokazala kao jedan od najvažnijih i najuspješnijih segmenata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predavanje u Tomislavgradu u sklopu kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Predavanje nadbiskupa Tome Vukšića na Filozofskom fakultetu SUM-a

U Mostaru interaktivno predavanje 'Život u obitelji osoba s invaliditetom'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!