Ekonomija     | 30.03.2018. 14:21 |

Bosna i Hercegovina smanjila broj informacija o budžetu dostupnih javnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Jučerašnja prezentacija rezultata Istraživanja otvorenosti budžeta, koja je održana u Sarajevu, pokazala je pad Indexa otvorenosti budžeta (OBI) Bosne i Hercegovine sa 43 u 2015. na 35 u 2017. 

To istraživanje u saradnji s organizacijom International Budget Partnership u Bosni i Hercegovini provodi Centar za zastupanje građanskih interesa - Fondacija CPI, a njime se u svakoj zemlji mjeri otvorenost budžetskog procesa centralne vlade, tako da je u našoj zemlji obuhvaćen budžet na nivou institucija BiH kojim upravlja Ministarstvo finansija Bosne i Hercegovine.

Projektna koordinatorica istraživanja Aleksandra Banović rekla je da je Bosna i Hercegovina pala na rang listi zbog nepravovremenog objavljivanja Kvartalnih izvještaja o izvršenju budžeta, te objavljivanja Prijedloga budžeta koji sadrži samo minimalne informacije o budžetu.

- Neobjavljivanja budžeta za građane i Polugodišnjeg pregleda budžeta je već ustaljena loša praksa koja uzrokuje nizak rejting naše zemlje na globalnoj listi - rekla je Banović.

U odnosu na zemlje u regiji, BiH se nalazi na posljednjem mjestu, iza Slovenije (69 indeksnih poena), Hrvatske (57), Albanije (50), Srbije (43) i Makedonije (37 poena), saopćeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo