SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Događaj Goût de France (Okus Francuske) svake godine prilika je za organizovanje večere "na francuski način" u francuskim rezidencijama u svakoj zemlji, kao i u hiljadama restorana učesnika (osam restorana iz Bosne i Hercegovine u 2018.).
Okus Francuske je događaj koji je također usmjeren ka stručnoj edukaciji, posebno učenika ugostiteljskih škola.
U tom okviru, ekipa francuske rezidencije iz Sarajeva posjetila je dvije ugostiteljske škole u Mostaru - Ekonomsko-ugostiteljsko-turističku školu i Ugostiteljsko-turističku školu. Organizovana je edukacija učenika iz umijeća postavljanja stola na francuski način - raspored pribora za jelo, dekoracija, postavljanje ceduljica sa imenima gostiju, usklađenost dijelova obroka, itd.
Umjetnost posluživanja je osnovna komponenta francuskog gastronomskog obroka, kojeg je UNESCO 2010. godine uvrstio u nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, saopćeno je iz Ambasade Francuske u BiH.
(FENA) D. V.