Kultura     | 31.03.2018. 09:16 |

U Bugojnu promovirana nova zbirka pjesama Edina Korjenića

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 31. marta (FENA) - Zbirka pjesama „Pjesnik i ruža“, profesora njemačkog jezika u bugojanskoj gimnaziji Edina Korjenića, promovirana je sinoć u tome gradu.

Knjigu su u Kristalnoj sali općine Bugojno predstavili dr. Ahmed Kico i prof. Nedžad Milanović, a moderator je bio prof. Viktor Dundović.

- Profesor Korjenić je napisao sjajnu knjigu, naprosto zato što je poredao izuzetno važne teme, koje se tiču svih nas. On na jedan lijep, pjesnički način, piše o tome kakvi ljudi jesu i kakvi bi mogli biti - kazao je dr. Kico.

Naglasio je kako se radi o „neobičnoj i veoma značajnoj knjizi, koja govori o ključnim vrijednostima svekolikog života“.

- Kroz svoju knjigu pjesama on isijava gorki revolt i ironiju protiv ljudske oholosti i gramzivosti. Kao i u njegovim prethodnim knjigama, poetika je i ovdje najnevinija od svih zanimanja, ali se služi jezikom koji je najopasniji od svih dobara - istaknuo je dr. Kico.

Kako je kazao prof. Milanović, Teatar „Fedra“ Bugojno je po drugi put izdavač knjige poezije Edina Korjenića, a podržat će na izdavačkom putu sve autore koji nastoje pisanjem ostaviti neizbrisiv trag u svom gradu.  

- Pjesnik je zaljubljenik u oblake, u ruže, u stvari oko sebe u kojima pronalazi inspiraciju. Piše jednu prelijepu, specifičnu poeziju. Vječiti je zaljubljenik u život i to je, u suštini, poruka ove njegove nove zbirke - naglasio je prof. Milanović. 

U izjavi za Fenu autor je kazao da se pisanjem pjesmama bavi još od sedamdesetih godina prošlog vijeka  i da je stvaranje njegove najnovije zbirke trajalo četiri godine.

- Moja prva pjesma, koju sam objavio još kao srednjoškolac, zvala se „Zimska ruža“. U međuvremenu, napisao sam puno pjesama o ružama, tako da sam se odlučio da ovoj zbirci dam naziv „Pjesnik i ruža“- kazao je Korjenić.

Svojim pjesmama, dodaje, želi poručiti svim ljudima da „učine sve da svijet bude bolji“.

Stihove iz Korjenićeve najnovije zbirke pjesmama interpretirale su učenice gimnazije, a na promociji se kratko obratio i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

- U 2016. u Bugojnu je napisano šesnaest knjiga ovdašnjih autora, a u 2017. deset. Od početka ove godine promovirane su tri knjige, a u najavi su promocije još dvije knjige. Hvala svima koji pišu o našem gradu - kazao je.

U periodu prije proteklog rata, Korjenić je objavio knjigu „Šibanje oblaka“, a u oktobru 2016. promovirao zbirku pjesama „Drvo na krovu i svanuće otključanih snova“.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Čović i Filipović u posjetu stranačkom vodstvu Uskoplja i Bugojna

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom