Svijet     | 31.03.2018. 10:26 |

Solana: Rat u Iraku bio je početak kraja američke posthladnoratovske hegemonije

FENA Fedzad Forto

MADRID, 31. mart (FENA) – Prošlo je tačno 15 godina od početka jedne od najsudbonosnijih epizoda ranog 21. stoljeća – rata u Iraku, piše u autorskom tekstu za portal Project Syndicate Javier Solana, bivši generalni sekretar Sjevernoatlanske alijanse (NATO) i visoki zvaničnik EU.

Nakon 11. septembra 2001. godine, ističe, francuski Le Monde je objavio naslovnicu sa porukom „Svi smo mi Amerikanci“, a predviđalo se da će Rusija postati glavni saveznik SAD. No, invazija na Irak dvije godine kasnije je raspršila te nade.

Sada znamo da je taj rat bio početak kraja američke posthladnoratovske hegemonije. Isto tako znamo da iako je „prodat“ kao dio rata protiv terorizma, priprema za invaziju je napravljena mnogo prije 11. septembra – piše Solana.

Prema njegovim riječima, još od 1998. od predsjednika Billa Clintona je traženo svrgavanje Sadama Husseina, ali je tek predsjednik George W. Bush, prihvatio taj projekt stavljajući Irak u vrh prioriteta. Ubrzo je njegova administracija postala „opsjednuta promoviranjem ideje da Irak ima oružje za masovno uništenje“, iako nije bilo dokaza za to.

Sve su šanse da bi Bliski istok bio danas pošteđen velikih patnji da je UN tada djelovala snažnije. U maju 2003. Bush je održao govor ispred plakata na kojem je pisalo „Misija izvršena“.

- Ako je misija bila da se Irak oslobodi terora, izgradi i poboljša sigurnost – onda je ona bila potpuni neuspjeh – navodi Solana.

Rat u Iraku je donio mnogo više problema nego što ih je riješio, a mnogi uticajni američki političari priznaju da je bio greška, pogrešna politika u formi i suštini, haos koji je zahvatio Irak dolazi od niza grešaka američke politike nakon pada Sadama Husseina, ističe.

Solana navodi da su pogrešne politike probudile duboke sukobe između iračkih šiita i sunita, izazvale radikalizaciju,  napravile tlo za ideologiju nasilnog ekstremizma i na koncu ISIL-a.

ISIL je izgubio teritoriju, ali to ne znači da je ideologija nestala, naprotiv, može postati gora. Izbori u Iraku koji će se održati u maju, nadajmo se mogu donijeti vladu koja će vladati konsenzusom, stabilizirati zemlju i riješiti pitanje Kurda i njihove integracije – piše Solana.

Treba vjerovati, kako navodi, da Trumpova administracija neće napraviti greške iz prošlosti i da će naučiti lekcije, posebno kada je riječ o tenzijam sa Iranom. Rastući utjecaj Teherana se može povezati baš sa greškama SAD u Iraku, posebno onda kada su odustale od diplomacije. Takav pristup prema Iranu bi mogao voditi novoj generaciji previranja ili nečega goreg na Bliskom istoku – zaključuje bivši generalni sekretar NATO.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu