Svijet     | 31.03.2018. 17:35 |

Iz Istočne Gute u martu evakuirano 188.000 ljudi

FENA Internet

DAMASK, 31. marta (FENA) - Evakuacijom pobunjenika i njihovih porodica kao i ostalih civila iz sirijske enklave Istočna Guta, broj evakuiranih iz u martu mjesecu je dostigao ukupno 188.000 ljudi.

Evakuacija ljudi iz Istočne Gute podijeljena je u dvije kategorije - evakuaciju pobunjenika i njihovih porodica prema drugim regijama popd pobunjeničkom vlašću u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, i evakuaciju civila iz Istočne Gute prema oblastima pod vladinom kontrolom u Damasku.

Državna novinska agencija Sana javila je u subotu da je čak 38.000 pobunjenika i njihovih porodica napustilo središnje gradove u Istočnoj Guti - Jobar, Zamalka, Ayn Tarma i Arbeen - otkako je evakuacija počela prošle subote ka oblastima pod pobunjeničkom vlašću u Idlibu.

Pobunjenici odbijaju da se pomire s vladom ili da žive pod njenom vlašću.

Proces evakuacije još je u toku, a posljednji kontingent od 6.276 ljudi, među kojima je 1.968 pobunjenika u 129 autobusa, otišao je u petak navečer, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

S druge strane, više od 150.000 civila napustilo je svoja područja u Istočnoj Guti od sredine marta prema oblastima pod vladinom kontrolom, prenosi Sana.

Ti civili smješteni su u u privremena mjesta boravka na rubovima Istočne Gute nakon što su dobili uvjeravanja da će se vratiti kućama kada se situacija u istočnoj Guti potpuno normalizira, prenosi Xinhua.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Hrvatski građani planiraju više potrošiti na putovanja - istraživanje

Hrvatska u prvih pet zemalja Europe po svakodnevnoj konzumaciji alkohola

Prosječna plata u januaru 1.328 KM, zabilježen rast

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom