Ekonomija     | 03.04.2018. 11:43 |

Razgovarano o potencijalnim investicijama na području općine Kalesija i TK

FENA Saopćenje

TUZLA, 3. aprila (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Jakub Suljkanović, ministar finansija Miralem Nuhanović i ministar privrede Osman Puškar danas su primili općinskog načelnika Kalesije Seada Džafića sa saradnicima, te Zdeneka Zamaneka, direktora kompanije "Forschner" iz Njemačke i Mustafu Štukana vlasnika kompanije Publicum.

Tema sastanka bilo je ulaganje na području Kalesije, ali i Tuzlanskog kantona.

Naime, firma "Forschner" izrazila je želju za ulaganje na područje općine Kalesija, gdje bi gradili firmu za proizvodnju kablova za automobilsku industriju, u kojoj bi za početak trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika. 

Premijer Suljkanović potencijalne investitore je upoznao o pogodnostima koje ima TK, ali i o poticajnim mjerama koje se daju investitorima. 

On je kazao da će Vlada Tuzlanskog kantona biti na raspolaganju prilikom prikupljanja određenih dozvola koje Općina Kalesija bude trebala kako bi se olakšalo investitoru. 

Pomoć je obećao i ministar privrede Osman Puškar, koji je istakao da je Tuzlanski kanton u posljednje dvije godine zabilježio rast stranih investicija, te je investitore upoznao o programima Vlade TK koji potiču otvaranje novih radnih mjesta. 

Ministar finansija Miralem Nuhanović prisutne je upoznao o načinu raspodjele poreza, posebno kada je riječ o firmi koja ulaže u BiH.

Nuhanović nije štedio ni riječi hvale kada je u pitanju rad načelnika, rekavši da je među boljima u Tuzlanskom kantonu te da će biti na čelu tima koji treba da pripremi zakone za privredne zone u cijelom kantonu. 

Načelnik Kalesije premijera i potencijalne investitore upoznao je sa politikom koju provodi Općina kada je u pitanju pomoć privrednim društvima, rekavši da je usvojen i Plan poticajnih mjera tako da novi investitori imaju mogućnost da dobiju novčana sredstva koja će im pomoći na samom početku rada. 

Direktor kompanije "Forschner" zahvalio je načelniku i premijeru za prijem koji je organizovan, rekavši da će vlasnike upoznati o pogodnostima ulaganja u BiH i da će čim prije donijeti odluku.

Radi se o kompaniji koja svoje ispostave već ima u Albaniji, Češkoj, Ukrajini, Turskoj, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čuveni boksač Floyd Mayweather želi ulagati u Crnoj Gori

Veličina bh. ekonomije mogla bi se udvostručiti u narednom desetljeću – Delegacije EU u BiH

Budžetska izdvajanja za istraživanje i razvoj u prošloj godini 60,4 miliona, u ovoj 67,4 miliona KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom