Bosna i Hercegovina     | 03.04.2018. 11:50 |

Marin: Ako se izmijeni zakon, u RS-u više neće biti štrajka

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 3. aprila (FENA) - Novi zakon o štrajku u RS-u poništava prava radnika i "maksimalnu moć daje poslodavcu“ i njegovim usvajanjem više neće biti štrajka u RS-u - tvrdi predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS-a Zlatko Marin.

Ukazao i da u Željeznicama RS-a kasni isplata naknada po osnovu toplog obroka, prijevoza i regresa.

- Smatramo da je situacija jako loša - rekao je on, ističući da nisu zadovoljni ni načinom kako se vrši sistematizacija, jer ostaju zaposleni u administraciji, kao ni predviđenim iznosom otpremnina za radnike koji će dobrovoljno otići iz tog javnog preduzeća.

U Željeznicama RS-a, kako je naglasio, nema viška radnika, već neradnika i neophodno je uraditi sistematizaciju po stvarnim potrebama.

Pоtprеdsјеdnik Sаmоstаlnоg sindikаtа sаоbrаćаја i trаnspоrtnе dјеlаtnоsti Željeznica RS-a Bоris Šukаlо je istakao da se u mnogim zemljama uzimaju krediti da se zaposle radnici, a u Željeznicama RS je obrnuto, da se otpuste radnici.

Željeznice RS-a su na kraju prošle godine zapošljavale 2.740 radnika, a po najavama, plan je da do kraja ove godine taj broj bude smanjen na oko 2.500, dok se zaključno sa krajem restrukturisanja preduzeća očekuje da broj zaposlenih bude 2.100.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije