Bosna i Hercegovina     | 03.04.2018. 13:22 |

Akcija 'Zadruga' - Emiru Nuhanoviću jednomjesečni pritvor

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - U nastavku operativne akcije „Zadruga“ ispitano je više osoba, koje se sumnjiče za organizirani kriminal i pranje novca, među kojima i Emir Nuhanović, bivši direktor Sarajevske filharmonije.

Na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), osumnjičenom Nuhanoviću je Kantonalni sud Sarajevo (KSS) odredio jednomjesečni pritvor, potvrđeno je Feni u Kantonalnom tužilaštvu.

Akcija "Zadruga" se provodi na području KS-a, a Tužilaštvo KS je u tom predmetu istražne radnje provodi u koordinaciji s MUP-om KS, Finansijsko-obavještajnim odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i inspektorima Porezne uprave FBiH, te uz asistenciju  Obavještajno-sigurnosne agencija BiH (OSABiH).

Kako mediji prenose, u spomenutoj akciji priveden je i ispitan veliki broj osumnjičenih osoba. Nezvanično, radi se o više od 100 direktora privatnih i državnih firmi.

Tužilaštvo KS ih sumnjiči za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i poreznu utaju, na način da su posljednjih nekoliko godina sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i učenika 'oprali' više miliona KM.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih uhapšenih u akciji Start

Tužilaštvo KS predložilo jednomjesečni pritvor osumnjičenom Delaliću

Tužilaštvo KS zatražilo određivanje pritvora Amiru Pašiću, osumnjičenom za ugrožavanje sigurnosti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana