Svijet     | 03.04.2018. 14:47 |

Francusku očekuje saobraćajni haos nakon štrajka željezničara

FENA Internet

PARIZ, 3. aprila (FENA) - Francusku očekuje saobraćajni haos u narednim mjesecima, dok je nacionalni štrajk željezničara pokrenut u utorak zahtijevima štrajkača da se razmotre planovi reforme željezničkog sektora predsjednika Emmanuela Macrona.

Kako prenose lokalni mediji, polovina članova željezničkih sindikata pridružit će se pozivu na štrajk u dva od pet dana tokom tromjesečnog perioda, u znak protesta protiv vladinog plana da restruktuira željezničku državnu kompaniju SNCF.

Samo jedan od osam superbrzih vozova funkcionirat će tokom štrajka i očekuje se da saobraća svaka peta regionalna linija.  

- Stopa učešća u ovom pokretu je veoma, veoma bitna, što ukazuje na formu borbe kakvu očekuju naši željeznički radnici - izjavio je Philippe Martinez, čelnik sindikata CGT za  France Inter radio.

- To zavisi od vlade, mi želimo da raspravljamo. Željeznički radnici ne štrajkuju iz zadovoljstva, oni su prisiljeni na to - dodao je.

Naglašavajući "alarmantnu situaciju" u željezničkom sektoru, vlada je obećala "novi strateški korporativni projekt" koji bi poboljšao efikasnost SNCF, koja posrće pod dugom od 46,6 milijardi eura, uglavnom nastalog zbog velikodušnog sistema penzionisanja, prenosi Xinhua.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'