Bosna i Hercegovina     | 03.04.2018. 15:19 |

Nezavisni blok o sufinansiranju zapošljavanja u FBiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Nezavisni blok smatra da je sistem dodjele bespovratnih sredstava za zapošljavanje apsolutno u službi ''hranjenja'' stranački podobnih firmi, a da privreda u konačnici od ovakvih mjera ima mizernu korist, saopćeno je iz ove stranke

Kako navode u saopćenju, ove godine za sufinansiranje zapošljavanja Federacija BiH će izdvojiti novih 50 miliona KM.

- Ukupno u ovom mandatu Vlade FBiH (2015. – 2018.) za sufinansiranje zapošljavanja je izdvojeno 150 miliona KM! A koliko su one u biti konkretno uticale na smanjenje stope nezaposlenosti u BiH?! Dosadašnja praksa prilikom dodjele bespovratnih sredstava pokazala je da je ovaj sistem pun zloupotreba i da većinom služi samo za odabrane firme, koje su u direktnoj vezi sa vladajućim političkim strukturama. Na ovaj način crpe se značajna finansijska sredstva iz budžeta - navodi se u saopćenju.

 Sa druge strane, tvrde u NB-u, efekti ovakvog tipa zapošljavanja gotovo da nemaju uticaja na smanjivanje nezaposlenosti, upravo zbog činjenice da poslodavci dobiju gotovo pa besplatnu radnu snagu.

- Ovakvo zapošljavanje, prema svim statističkim pokazateljima, ima samo kratkoročni efekat. Poslodavci u većini slučajeva drže radnike do kraja programa, nakon čega ih ponovo vraćaju na biro. Entitetske i kantonalne vlade očigledno ne predstavljaju efekte dosadašnjih izdvajanja budžetskih sredstava na rast zaposlenosti, jer da to čine, bilo bi više nego očigledno da se sredstva pogrešno usmjeravaju bez konkretnog plana, programa i cilja - kažu u NB-u.

Nezavisni blok je nedavno prezentovao Novu ekonomsku politiku, koja je ponudila konkretna rješenja za gorući makroekonomski problem.

- Visoke stope doprinosa i poreza su glavni uzrok visoke stope nezaposlenosti i sive ekonomije, te smatramo da bi se ovaj problem mnogo efikasnije i brže riješio smanjenjem stope doprinosa. Poslodavci bi, u tom slučaju, samostalno zaposlili radnika koji im je zaista potreban, a ne zato što neko daje finansijski poticaj za njega - izjavio je Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar i član Predsjedništva Nezavisnog bloka, stoji u saopćenju koje potpisuje Press služba Nezavisnog bloka.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu