Kultura     | 03.04.2018. 16:03 |

Zijah Sokolović u Travniku s predstavom 'Kobajagi donijela me roda'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 3. travnja (FENA) - S komedijom "Kobajagi donijela me roda", kojoj je cilj pomoći roditeljima da otklone nedoumice i objasne djeci saznanja o nastanku života, publici u Travniku će se večeras predstaviti popularni glumac Zijah Sokolović, u okviru manifestacije "Travničke pozorišne svečanosti.

Sokolović je na konferenciji za novinare kazao kako je ova predstava, koja obiluje informacijama bitnima za proces odrastanja djece, dio kazališnog ciklusa u okviru europskog projekta, zbog kojeg je postao ambasador UNDP-a.

- Živeći u Austriji napravio sam projekt kojem je cilj od jedne riječi napraviti predstavu, pa je tako"Kobajagi donijela me roda" naslovljena rođenjem. Dakle, cilj je bio pokazati može li glumac od samo jedne riječi, kao što je rođenje, napraviti interesantnu i duhovitu, ali opet prvenstveno infromativnu predstavu - kazao je Sokolović, naglašavajući kako su, kao dio ovog projekta, nastale i predstave, kao što su "Telefon", Matematika", "Demokracija" i "Ravnopravnost - žena i muškarac".

Kako je kazao, predstavu "Kobajagi donijela me roda" izvodili su i glumci iz Slovenije i Hrvatske, te je stekla veliku popularnost, kako među publikom, tako i među glumcima.

-  Glumci se raduju kada igraju ovakve predstave, zato što je u njenoj osnovi glumački zanat, a publika se, također, šokira kada sazna šta sve djeca čuju i osjete u vrijeme odrastanja. Ova predstava mi omogućava da govorim o tome kako sam se ja rodio, i to je ta snaga teatra - kazao je Sokolović.

Sokolović se osvrnuo i na današnji položaj kazališta, ističući kako je, u velikoj mjeri, otišlo "u rukavac kao što su bulevar, zabava ili površni stand-up, iako mu je ključna uloga da educira".

- Kao i sve ostalo, i ono se na neki način danas prostituiralo, a smisao umjetnosti općenito, pa tako i teatra, je da oplemeni život - kazao je Sokolović.

Na upit kakva su mu očekivanja od travničke publike, Sokolović je rekao da na predstavi očekuje sjajnu atmosferu, dodavši kako ga za taj grad vežu duboke emocije.

- Ovaj grad je u prošlim vremenima bio rasadnik neobičnih i kreativnih ljudi koji su označili jedan umjetnički prostor. To se ne smije zaboraviti jer potencijal i danas postoji, samo trebamo biti strpljivi. Danas su okolnosti drugačije i pojedinac ima više preporeka da dođe do nečega, nego što je to bilo prije - istaknuo je on.

Predstava "Kobajagi donijela me roda" bit će izvedena večeras u Centru za kulturu u Travniku, s početkom u 19.30 sati.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo