Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 13:14 |

Uručeni certifikati prvoj generaciji studenata u BiH iz softvera Pipestres

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 4. aprila (FENA) - Ceremonija dodjele certifikata za prvu generaciji studenata u BiH iz softvera Pipestres, modernog softvera za proračun cijevnih sistema, upriličena je danas na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Program je trajao tri godine, a certifikate o uspješno završenoj obuci dobilo je dvadeset mostarskih studenata, i to deset studenata Mašinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" i deset studenata Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Predstavnik i vlasnik švedske firme 'BerDiz Consulting AB' koja je učestvovala u projektu Samir Dizdar, koji je, inače, rodom iz Stoca a koji zadnjih 25 godina radi i živi u Švedskoj, kazao je kako je ideja cijelog tog projekta da se na neki način približi znanje inžinjera koji studiraju u Mostaru i onih koji studiraju na fakultetima zapadnih zemalja.

- Zbog toga smo u ovom projektu pokušali da educiramo jedan dio studenata u modernim softverima koje koristimo svakodnevno u našim radnim djelatnostima i dio asistenata uposlenih na fakultetima kako bi obezbijedili kontinuitet, odnosno kako bi se nakon završetka ovog projekta na fakultetima nastavila obuka iz tih softvera - kazao je Dizdar.

Da bi to bilo moguće, kaže Dizdar, obučili su asistente, kroz projekt kupili licence za Mašinski i Strojarski fakultet u Mostaru i narednu godinu dana će pomagati asistentima kako bi u nastavku mogli samostalno izvoditi obuku.
 
Ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg kazao je tim povodom kako je izuzetno sretan što mostarski univerziteti, odnosno Mašinski i Strojarski fakultet u Mostaru, razvijaju međusobnu saradnju te zahvalio svim učesnicima u projektu, a posebno Njemačkom društvu za međunarodnu suradnju GIZ.

Naglasio je kako mu je posebno drago što je kroz ovaj projekt predstavljen i primjer kako bh. dijaspora nakon etabliranja i pravljenja karijere u Švedskoj dolazi u svoju zemlju i pomaže razvoju bh. obrazovnih ustanova.

Ambasador je čestitao i studentima koji su uspješno prošli ovaj program, kazavši kako im učešće u tom projektu daje mogućnost da ostanu u svom gradu i u svojoj zemlji te da uspješno rade kao mašinski inžinjeri za domaće i inostrane firme.

Dekan Mašinskog fakulteta Safet Isić istakao je kako im je učešće u ovom programu, uz ostalo, omogućilo da dobiju savremene licencirane softvere za proračun konstrukcija iz oblasti mašinstva, kao i adekvatnu računarsku opremu koja će im omogućiti njihovo korištenje.

- Posebno je važno što smo dobili podršku da inoviramo naše postojeće nastavne planove i programe i uključimo ove tehnologije u izučavanje u sklopu mnogih nastavnih predmeta – kazao je Isić.

Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru Željko Stojkić zahvalio je finansijerima tog programa, naglasivši kako je dobar dio studenata koji su prošli obuku već dobio posao upravo zahvaljujući znanjima i vještinama koje su stekli kroz ovaj projekt.

U sklopu svečanosti danas će biti održan i okrugli sto na temu "Pozitivna iskustva u praktičnoj primjeni softverskih aplikacija za proračun konstrukcija" na kojem će, uz ambasadora Hagelberga, učestvovati predstavnici švedske kompanije BerDiz Consulting AB, predstavnici Mašinskog fakulteta iz Mostara i Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru te predstavnici mašinskih fakulteta iz Zenice, Podgorice i Sarajeva.

Pipestres predstavlja vodeći svjetski program iz oblasti proračuna cijevnih sistema, a u BiH dosada se nije zvanično koristio u školovanju budućih inžinjera. Švedska kompanija BerDiz Consulting AB je u okviru DeveloPPP.de programa javno-privatnog partnerstva iniciranog od strane Ministarstva za privredni razvoj i saradnju (BMZ) Savezne Republike Njemačke, a kojeg provodi njemački GIZ, svoje iskustvo i znanje iz navedenog softvera prenijela na asistente partnerskih fakulteta - Mašinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić i Fakulteta za strojarstvo i računarstvo Sveučilišta u Mostaru, kao i na odabrane studente tih fakulteta.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

U Federaciji BiH broj upisanih studenata manji za 6,1 posto, diplomiranih za 10,6 posto

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta