Svijet     | 04.04.2018. 10:45 |

Italija - Mattarella započeo konsultacije o formiranju nove vlade

FENA Internet

RIM, 4. aprila (FENA) - Italijanski predsjednik Sergio Mattarella danas je pokrenuo zvanične konsultacije kako bi sagledao da li ijedna stranka ili koalicija mogu steći dovoljnu podršku za formiranje vlade nakon izbora održanih 4. marta na kojima nije bilo "jasnog"pobjednika.

Konsultacije su započele sa čelnicima poslaničkih grupa stranaka koje imaju najmanju podršku birača i nastavit će se i sutra sa strankama koje su osvojile najviše glasova na izborima. 

Populistički pokret Pet zvijezda stranka je s najvećim brojem odvojenih glasova, dok je koalicija desnog centra koju predvodi anti-imigrantska Liga osvojila najviše mjesta u parlamentu. Nijedna stranka ni koalicija nemaju dovoljnu većinu da bi vladali sami.

Čelnik Pet zvijezda Luigi di Maio tvrdi da je otvoren za opciju formiranja vlade ili s Ligom ili s Demokratskom strankom, koja je pretrpila najteži izborni poraz u svojoj istoriji. On je, međutim, odbacio formiranje vlade sa strankom Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija, navodeći presudu protiv njega zbog utaje poreza, prenosi agencija AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo