Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 13:42 |

Maxwell: NATO je demokratija, nema prisile, možete učestvovati ili ne

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Odbor za pitanja mladih Demokratske fronte (DF) i Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH (FOM SDP BiH), u saradnji s Internacionalnim republikanskim institutom u BiH, danas su povodom obilježavanja Dana NATO-a organizirali edukaciju pod nazivom "Zašto NATO", koja je održana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. 

Prisutne je pozdravio viši vojno – politički savjetnik i šef savjetodavnog odbora u NATO štabu Sarajevo Rohan Maxwell, saopćeno je iz Demokratske fronte.

- NATO je demokratija, nema prisile, možete učestvovati ili ne. Vaša se zemlja već 2001. godine odlučila za NATO put. Misija vas mladih ljudi u svemu tome je učenje u NATO-u, kako bi svoje stavove zasnivali na činjenicama, za i protiv - rekao je Maxwell.

Projekt je osmišljen u svrhu educiranja članstva mladih Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine o važnosti euroatlanskih integracija za Bosnu i Hercegovinu, u prvom redu članstva u Organizaciji Sjevernoatlanskog ugovora (North Atlantic Treaty Organization – NATO), odnosno Svjevernoatlanskom savezu. 

Sekretar za javne politike i javne inicijative Socijaldemokratske partije BiH i jedan od organizatora edukacije Malik Garibija napomenuo je koliko su bitne ovakve edukacije jer je medijski prostor zagušen za ovakve teme.

- NATO je pitanje mira, stabilnosti i prosperiteta. Nadam se da ćemo danas razgovarati baš o tim perspektivamama - rekao je Garibija.

Amir Vrca, koordinator Odbora za pitanja mladih Demokratske fronte i jedan od organizatora, dodao je da je ova edukacija svojevrstan odgovor na sve secesionističke, trećeentitetske i fildžanske politike u BiH.

- Šta to tačno znači prijem u NATO ili ne, to nam mogu reći samo ovakve edukacije, kako bi nam dali neke bolje perspektive o tom putu - rekao je Vrca.

Predstavnica Intenracionalnog republikanskog instituta u BiH Anesa Omanović je naglasila da je veoma ponosna na mlade ljude koji su danas odlučili doći na edukaciju, te se zahvalila predstavnicima NATO-a i organizatorima.

U svojstvu predavača, osnovne informacije o NATO-u je izložio Davor Vuletić, član Predsjedništva Demokratske fronte i zastupnik u ZD Parlamenta FBiH, a o Bosni i Hercegovini i NATO integracijama je govorio potpredsjednik GO SDP-a i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić.

U posljednjem dijelu edukacije održana je panel diskusija na temu „Prednosti i posljedice (ne)priključenja Sjevernoatlanskom savezu“, u kojoj su panelisti bili vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA Ešref Kenan Rašidagić  i bivši ambasador BiH u Crnoj Gori i pri Misiji NATO-a u Briselu Branimir Jukić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta