Ekonomija     | 04.04.2018. 14:40 |

Razmjena optužbi na sastanku predsjednika granskih sindikata SSSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Na sastanku predsjednika granskih sindikata - članica Saveza samostalnih sindikata BiH, u Sarajevu,  razmijenjene su optužbe vezano za motive prekida Kongresa u februaru, zatim raspolaganje imovinom SSSBiH, te pokušaje razdora Saveza po nalozima, kako je rečeno, "nekoga sa strane".

Predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH Kata Iveljić rekla je da je na prekinutom Kongresu predsjednik Kontrolnog odbora rekao da nije potpisao  finansijski izvještaj za 2017. koji je predložen za usvajanje, niti je imao uvid u bilo kakve finansijske tokove za 2017. 

Istakla je, između ostalog, da sindikat koji predstavlja želi da Kongres bude nastavljen i okončan kako bi bilo moguće štititi radnička prava i ispitati stanje imovine SSSBiH, a ne da se pojedinci svađaju oko funkcije. Potom je  Iveljić napustila sastanak. 

Aktuelni predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović izjavio je da će vjerovatno naredne sedmice biti održana sjednica Predsjedništva Savez, kao priprema za sjednicu Glavnog odbora, koji bi trebao odlučiti o nastavku prekinutog ili održavanju novog Kongresa SSSBiH.

Naglasio je da Savez uz pomoć stručnjaka pokušava utvrditi kojom tačno imovinom raspolaže, nakon čega će biti angažovana nezavisna revizorska kuća da provjeri poslovanje SSSBiH. 

Bajramović tvrdi da je zbog prevelikog interesovanja za izbor rukovodstva Saveza zaključio da postoje pokušaji da se ono ubrza kako bi "neko" na predstojećim izborima dobio naklonost jedne od najmasovnijih organizacija u zemlji. 

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH i jedan od dvojice kandidata za predsjednika SSSBiH na prekinutom Kongresu, naveo je da na sjednici Glavnog odbora treba prvo posvetiti pažnju Opštem kolektovnom ugovoru, minimalnoj plaći, organizaciji protesta za 1. maj, pa tek onda izboru predsjednika Saveza koji "tišti Vladu FBiH".

- Ja sam spreman da se povučem iz utrke za predsjednika SSSBiH ako Vlada FBiH prihvati da najniža satnica bude 3,54 KM, kada bude potpisan Opšti kolektovni ugovor  i kada stvorimo ambijent za dostojanstven život radnika - rekao je Šatorović.

Sastanak je napustila i predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić jer je smatrala da je Šatorović u svom izlaganju bio nekorektan prema Kati Iveljić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

SSSBiH: Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo