Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 15:39 |

U Travniku otvoren poslovni inkubator za pomoć mladim poduzetnicima

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 4. travnja (FENA) -  U Travniku je danas svečano otvoren poslovni inkubator "BeeZone" koji će pomoći mladim poduzetnicima u razvijanju poslovnih ideja, kroz osiguravanje ureda i opreme za razvijanje posla, pristup mentorstvu i investitorima, te potporu u marketinškim aktivnostima.

Inkubator je smješten u Centru za edukaciju mladih, a glasnogovornik ove ustanove Rismir Krajišnika kazao je Feni kako će kandidati sa najboljim poslovnim idejama u biznis inkubatoru imati svu potrebnu potporu, od mentorstva, do pristupa edukacijskim programima i investitorima, kako bi razvijali poslovne ideje koje će biti konkurentne na tržištu rada.

- Iz iskustva možemo reći da mladi imaju jako dobre ideje, ali je problem što im nije do kraja omogućeno da ih relaiziraju. Travnik, kao mali grad, do sada nije imao ovakve inkubatore i vjerujemo da će to mlade motivirati da se upuste u poduzetničke vode - kazao je Krajišnik.

Poslovni inkubator dio je projekta "TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetnišvu", a koji se realizira u okviru projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH", koji financira Europska unija (EU), a implementira Međunarodna organizacija rada.

Projekt menadžer u Regionalnoj razvojnoj agenciji za regiju sredšnja Bosna Kenan Kesić ističe kako je javni poziv za odabir kandidata otvoren do kraja travnja, nakon čega će biti izabrani oni s najboljim poslovnim idejama.

- Ukupno imamo na rspolaganju 100.000 KM, a maksimalni iznos po aplikantu je 10.000 KM. Ovaj iznos će varirati ovisno o poslovnoj ideji, obimu investicije i širini tima - naglašava on.

Menadžerica poslovnog inkubatora u Tehnološkom parku INTERA u Mostaru Meliha Gegić Lerić istaknula je kako se ovaj projekt u Mostaru pokazao efikasnim, te da su biznisi, koji su u njemu nastali, otvorili više od 134 radnih mjesta. 

- Sve je više mladih koji razmišljaju o poduzetništvu i ovakve institucije, kao što su inkubatori, trebaju ih ohrabriti da se upuste u to, budu slobodni i da se ne boje probati. Ne trebamo u startu govoriti da su neke ideje dobre, a neke loše, nego ih treba okušati na tržištu - kazala je Gegić Lerić. 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo