Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 19:11 |

Nezavisni blok će tražiti smjenu članova CIK-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Predstavnici Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavezali su se na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke da će na narednoj sjednici Doma ispitati i zatražiti mogućnost smjene članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Kako su obrazložili to će učiniti zbog nestanka više od 35 tona glasačkih listića, što je navedeno u Izvještaju o izvršenoj reviziji Centralne izborne komisije za 2016. godinu, smatrajući da to ukazuje na izborni inženjering u nekoliko izbornih ciklusa.

- Članovi CIK-a ne mogu ostati poslušnici vladajućih stranačkih oligarhija i poslanici Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH tražit će informaciju te s drugim političkim partnerima insistirati na smjeni ovog sastava CIK-a - rečeno je u saopćenju Nezavisnog bloka.

Ova stranka imenovanje Adema Zolja za novog premijera Kantona Sarajevo smatra dokazom da "podobni imaju prednost nad sposobnima", podsjećajući da njihovi poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo nisu podržali ovo imenovanje.

Članovi Predsjedništva Nezavisnog bloka podržali su uspostavljenu međustranačku saradnju pod okriljem Proevropskog bloka na prostoru Republike Srpske za koju vjeruju da su alternativa postojećem političkom sistemu u tom bh. entitetu.

Nezavisni blok osudio je, kako su naveli, uplitanje Srbije i Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH te stalne prijetnje i antidejtonsko djelovanje entitetskog predsjednika Milorada Dodika, saopćeno je iz Press službe Nezavisnog bloka.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

ISPRAVKA - CIK BiH - Sankcionirani članovi biračkih odbora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta