Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 07:28 |

Promocija publikacije 'Ratni zločini na Grbavici - presude'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas će u Sarajevu predstaviti publikaciju "Ratni zločini na Grbavici - presude", najavljeno je iz tog udruženja.

Objavu publikacije omogućilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

To je šesta knjiga iz edicije Ratni zločini - transkripti presuda sudova u BiH, kojom UDIK objavljuje presude o ratnim zločinima počinjenim u naselju Grbavica u Sarajevu, donesene pred domaćim sudovima u Bosni i Hercegovini (Sud Bosne i Hercegovine, Kantonalni sud u Sarajevu i Vrhovni sud Federacije BiH).

Pubikacija govori o predmetima: Duško Dabetić zvani Dabe, Predrag Mišković, Saša Baričanin, Veselin Vlahović zvani Batko i Zoran Dragičević zvani Krompir. Oni su osuđeni na kazne zatvora u rasponu od šest do 42 godine.

Najveću kaznu dobio je Veselin Vlahović, poznatiji kao monstrum s Grbavice, pripadnik oružanih formacija Vojske Republike Srpske koji je ubijao, mučio, nečovječno postupao s civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protivzakonito zatvarao i pljačkao ljude.

Osim presuda, u knjizi je lista s imenima i prezimenima osoba koje su do danas ekshumirane iz masovnih grobnica, a nestale su na području Grbavice.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

'Žene i muškarci u BiH' –Prosječna starost porasla 6,9 godina, žene prosječno žive 5,2 godina duže

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!