Kultura     | 05.04.2018. 11:40 |

Osmanović- Koniordou: Interes povezivanje kulturnog sektora BiH i Grčke

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je sa ministricom kulture Grčke  Lydiom Koniordou o čvršćem povezivanju institucija kulture dviju zemalja.

Ministar Osmanović istakao je tom prilikom da je Grčko narodno pozorište pozvalo umjetnike iz BiH da učestvuju na Međunarodnoj radionici  o antičkoj drami u Delfiju od 16. do 30. jula 2018. godine.

- Radionica se odvija pod pokroviteljstvom i uz podršku Ministarstva kulture i sporta Grčke,  namijenjena je mladim pozorišnim profesionalcima iz Grčke i inostranstva, uključujući glumce sa najmanje dvogodišnjim iskustvom, reditelje, scenografe, kostimografe i koreografe. U toku su aktivnosti na odabiru učesnika iz BiH, a Ministarstvo civilnih poslova smatra da su ovakvi događaji odličan vid saradnje - rekao je ministar Osmanović, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministrica kulture Grčke Lidia Koniordou za moguću saradnju predložila je festival filma o djeci koji se održava u Olimpiji.

- Posebno želim da istaknem veliko znanje i iskustvo koje naši eksperti imaju u području restauracije i konzervacije. Spremni smo da naša znanja podjelimo sa stručnjacima u BiH muzejima - rekla je Koniordou.

Ministar Adil Osmanović rekao je da su Bosni i Hercegovini potrebna iskustva grčkih eksperata, posebno imajući u vidu loše stanje u kojem se naši muzeji nalaze.

Osmanović i Koniordou dogovorili su da dvije zemlje razmjene kalendare kulturnih zbivanja, kako bi omogućili bolju informisanost i učešće umjetnika na događajima u obje države.

Ministar je posebno istakao festivale kao što su Sarajevska zima, Sarajevo film festival, Međunarodni teatarski festival u Sarajevu MESS, Festival Petar Kočić u Banjaluci, Mostarsko proljeće, festivale folklora, te rekao da bi prisustvo kulturnih radnika iz Grčke bilo dragocjeno.

U razgovoru je ocijenjeno i da je potrebno u skladu sa Sporazumom Vijeća ministara BiH i Vlade Republike  Grčke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke koji je na snazi, osnovati zajednički komitet s ciljem uspostavljanja efikasnije saradnje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta