Svijet     | 05.04.2018. 12:27 |

Ivo Vajgl nakon posjeta Puidgemontu: Španjolska naginje autoritarnosti

FENA Agencije

LJUBLJANA, 5. travnja (FENA) - Slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl izrazio je mišljenje da španjolski odnos prema katalonskom pitanju i Carlesu Puidgemontu odražava trend jačanja autoritarnog modela u Europi, te se zauzeo za dijalog Madrida i Barcelone, uz jači angažman Europske unije.

"U Europi je dosta država koje snižavaju standarde demokracije i ljudskih prava. Jedna od njih postaje i Španjolska, to je vrlo zabrinjavajući trend autoritarnosti koji se samo širi", kazao je Vajgl u razgovoru za ljubljansko "Delo" od četvrtka, nakon što je u Neumuensteru u Njemačkoj posjetio nekadašnjeg katalonskog predsjednika Carlesa Puidgemonta koji čeka odluku suda o zahtjevu Španjolske da bude izručen.

Potrebno je na europskoj razini izraziti više razumijevanja prema situaciji u Kataloniji jer to više nije neki lokalni problem nego i pitanje europskih vrednota, kazao je Vajgl, prenosi Hina.

Dodao je da grupa zastupnika u Europskom parlamentu za kraj ovog mjeseca planira konferenciju u potporu političkim zatvorenicima te će tražiti i posjet zatvorenim Puidgemontovim suradnicima, što je Madrid do sada odbijao.

Vajgl je kazao da je Puidgemonta prilikom posjeta u zatvoru zatekao u "pozitivnom i borbenom raspoloženju" i da on ne očekuje da će ga Njemačka izručiti Španjolskoj, jer je riječ o državi s visokim pravnim standardima i vladavinom prava.

"Kazao je da je jedino rješenje za političku krizu u Španjolskoj i Kataloniji početak dijaloga i da je na to spreman, ali da je dijalog španjolska vlada od početka odbijala", rekao je Vajgl dodavši da bi izručenje Puidgemonta Španjolskoj dovelo do nemira, demonstracija i zaoštravanja prilika u Španjolskoj.

"Puidgemont želi dijalog o budućnosti i pitanje neovisnosti ne stavlja u prvi plan. Kaže da je potrebno sjesti i staviti na stol sve zahtjeve i očekivanja, nakon čega bi se onda moglo govoriti o tome što su ostvarivi ciljevi", kazao je Vajgl.

Sadašnji eurozastupnik i nekadašnji ministar vanjskih poslova bio je jedan od slovenskih političara koji se pred lanjski referendum o samostalnosti Katalonije zalagao za uvažavanje katalonskih zahtjeva, a slično su istupali i Milan Kučan, te Dimitrij Rupel.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Zovko: Proširenje je jedino strateško geopolitičko oružje koje osigurava sigurnost europskih građana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo