Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 12:51 |

Promovirana publikacija "Ratni zločini na Grbavici - presude"

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Publikacija "Ratni zločini na Grbavici - presude", čije je objavljivanje omogućilo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, predstavljena je danas u organizaciji Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Ovo je šesta knjiga iz edicije Ratni zločini - transkripti presuda sudova u BiH.

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić je kazao Feni kako "tom knjigom UDIK objavljuje presude donesene pred domaćim sudovima u Bosni i Hercegovini (Sud Bosne i Hercegovine, Kantonalni sud u Sarajevu i Vrhovni sud Federacije BiH), a koje se tiču ratnih zločina počinjenih na području Grbavice".

Tako se unutar knjige nalaze predmeti: Duško Dabetić zv. Dabe, Predrag Mišković, Saša Baričanin, Veselin Vlahović zv. Batko i Zoran Dragičević zv. Krompir.

- Oni su osuđeni na kazne zatvora od šest do 42 godine. Najveću kaznu dobio je Veselin Vlahović, poznatiji kao monstrum sa Grbavice, a koji je kao pripadnik oružanih formacija Vojske Republike Srpske ubijao, mučio, nečovječno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protivzakonito zatvarao i pljačkao ljude - kazao je Ćudić.

UDIK smatra da je potrebno dokumentovati te presude i to prevashodno zbog budućih generacija, ali i generacija koje trenutno odrastaju u naselju Grbavica.

- Iako je o ratnim zločinima u medijima mnogo problematizovano, ova knjiga nudi dimenziju kojom se u budućnosti niti može niti smije manipulirati. Svjesni smo činjenice, da presude u nekim slučajevima nisu obuhvatile sve ratne zločine i monstruozne radnje, ali će svakako dati najbolji uvid u stvarno stanje onoga što su stanovnici ovog naselja preživjeli - kazao je Ćudić.

UDIK već treću godinu radi na dokumentovanju presuda za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH, a koje su donesene pred domaćim sudovima u BiH. Prikupljene presude se objavljuju u okviru edicije Ratni zločini - transkripti presuda sudova u BiH. Do sada je objavljeno šest publikacija i to za ratne zločine počinjene u Brčkom, Višegradu, Foči, Trusini kod Konjica, te sarajevskim Kazanima i Grbavici.

Pored presuda, unutar knjige je priložena lista sa imenima i prezimenima osoba koje su do danas ekshumirane iz masovnih grobnica, a nestale su na području Grbavice.

- Institut za nestale osobe BiH je dostavio UDIK-u spisak nestalih osoba, odnosno onih koje su ekshumirane i identificirane sa područja sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca. Ovdje se nalazi 165 žrtava. Moguće da će taj spisak biti i nešto veći kada se završi verifikacija u centralnoj evidenciji nestalih osoba koja je u toku, odnosno provjerava se identitet i status nestalog za svaku osobu - kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Naglasila je da se na području Grbavice traga još za 16 žrtava.

Posljednja zajednička grobnica koja je pronađena iz koje su identificirani posmrtni ostaci žrtava sa područja Grbavice je zajednička grobnica Zlatište koja je otkrivena u aprilu prošle godine, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci dvije žrtve.

Najveća masovna grobnica gdje su pronađeni posmrtni ostaci žrtava sa Grbavice je masovna grobnica Petrovačka krivina koja je okrivena 1999. godine a iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 28 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

UDIK: Protivimo se onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i BiH po mjeri ruskih ideja

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo