Svijet     | 05.04.2018. 14:36 |

Bild - Merkel planira sastanak s Trumpom 27. aprila

FENA Internet

BERLIN, 5. aprila (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel planira posjetiti američkog predsjednika Donalda Trumpa 27. aprila, neposredno uoči isteka roka za izuzeće Evropske unije od američkih uvoznih dažbina na čelik i aluminij, javio je u četvrtak njemački visokotiražni dnevni list Bild.

Bild u svom online izdanju navodi da je nekoliko izvora potvrdilo put Merkel u Sjedinjene Države krajem mjeseca. Njen ured nije odmah komentirao tu vijest. 

Sastanak će se desiti tek nakon posjete Washingtonu, već potvrđene, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona 25. aprila.

Posjete će dati priliku čelnicima dviju vodećih zemlje Evropske unije da lobiraju da blok bude trajno izuzet od carina na čelik i aluminij. Carine za EU izuzete su do 1. maja.

Merkel je, u telefonskom razgovoru s Trumpom u ovoj sedmici, pozvala na dijalog o trgovinskoj politici između EU i Sjedinjenih Država koji bi "uzeo u obzir sistem međunarodne trgovine zasnovan na pravilima". 

Odnosi Merkel i Trumpa odmakli su od suzdržanih početaka nakon njegovog izbora za predsjednika u novembru 2016. godine. 

Prije telefonskog razgovora 1. marta tokom koga su raspravljali o ratu u Siriji i o ruskon nuklearnom oružju, dvoje čelnika nije međusobno razgovaralo duže od pet mjeseci.

Njena posjeta Sjedinjenim Državama, ukoliko bude potvrđena, desila bi se kratko prije roka, 12. maja, koji je odredio Trump za poboljšanja u iranskom nuklearnom sporazumu.

Trump je zaprijetio povlačenjem Sjedinjenih Država iz sporazuma postignutog između Teherana i šest svjetskih sila 2015. godine, prije nego što je on postao predsjednik, dok Francuska, Britanija i Njemačka ne pomognu u postizanju dorađenog sporazuma do tog datuma.  Trumpu se, između ostalog, ne dopada limitirano trajanje sporazuma, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo