Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 15:08 |

Obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a i 1. pješačke pukovnije OS BiH

FENA Saopćenje

ORAŠJE, 5. travnja (FENA) - U organizaciji 1. pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH, u vojarni ''Sinovi Posavine'' u Orašju u četvrtak je obilježena je 13. obljetnica 1. pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH i 26. obljetnica ustrojavanja Hrvatskog vijeća obrane, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BIH.

Središnjoj svečanosti nazočili su član Predsjedništva BiH Dragan Čović, ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa zamjenikom Seadom Jusićem, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-bojnik Senad Mašović s generalima Oružanih snaga BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, vojnodiplomatski zbor akreditiran u BiH, predstavnici civilnih vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane te drugi gosti i uzvanici.

Prijavak najvišem državnom i vojnom vrhu, kojeg su predvodili član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, podnio je pukovnik Anto Klaić, zapovjednik 3. bojne 6. pješačke brigade OS BiH.

O ulozi HVO-a govorili su član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i bojnik Mate Tomić, koji se obratio uime Zapovjedništva 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

- Danas smo ovdje u vojarni "Sinovi Posavine" da se s ponosom prisjetimo vremena kada smo kao predstavnici Hrvatskog vijeća obrane dali svoj doprinos, uz ne male žrtve, da Bosna i Hercegovina bude međunarodno priznata, a danas u ambiciji da postane dijelom euroatlantskih projekata. Vrijeme prošlosti nam daje za pravo da budemo ponosni na sve vrijednosti Domovinskog rata te da čuvamo dostojanstvo svakog pripadnika HVO-a -  istaknuo je Čović.  

Bojnik Mate Tomić u svom obraćanju, između ostaloga, kazao je kako su priremajući se za obilježavanje obljetnice u Posavini uvijereni da nakon 26 godina nije nestalo ponosa i zajedništvo među braniteljskom populacijom.

Tomić je u ime 1.pješačke pukovnije OS BiH zahvalio institucijma vlasti Županije Posavske, općinio Oraše i udrugama udrugama proisteklih iz Domovinskog rata za potporu u organizaciji ove obljetnice.

- Sjećajući se prošlosti, gradimo budućnost da se od Bosne i Hercegovine izgradi država koja će biti jamac za sva tri konstitutivna naroda, a u tom smislu neka nam budu uzor Oružane snage BiH' – istaknula je ministrica Pendeš.

Program svečanosti obilježavanja 13. obljetnice utemeljenja 1. pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH i 26. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane, upotpunili su glazbeni umjetnici iz Posavine i Vojni orkestar Oružanih snaga BiH.

U spomen na poginule pripadnike HVO-a, visoko vojno izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH položilo je vijence i zapalilo svijeće u Sarajevu, Orašju, Vitezu, Tomislavgradu i Mostaru, te u drugim općinama i gradovima gdje je djelovao HVO.

Svetu misu za poginule branitelje u srijedu je u župnoj crkvi u Orašju, predvodio vojni biskup dr. Tomo Vukšić. Također, u okviru obilježavanja obljetnice u Centru kulture Orašje održana je svečana akademija uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Na svečanoj akademiji, prigodnim riječima obratili su se predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić i ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž, priopćeno je.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!